zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Over Piet Mondriaan

 

Vroege Mondriaan

1872 
Pieter Cornelis Mondriaan wordt geboren op 7 maart aan de Kortegracht in Amersfoort.
1880  
Familie Mondriaan verhuist naar Winterswijk. Vader Mondriaan wordt hoofdonderwijzer van de school voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Winterswijk.
1886  
Piet Mondriaan begint aan de L.O. opleiding handtekenen. Ook krijgt hij schilderlessen van zijn oom Frits die graag naar Winterwijk komt om te schilderen met zijn neefje. Met zijn vader tekent hij graag.
1889  
Hij slaagt voor zijn akte handtekenen en gaat meteen door met de tweede tekenakte. Ook geeft hij tekenles op de school van zijn vader.
1890  
Piets kunst is onderdeel van Kunstwerken van Levende Meesters in Den Haag, zijn eerste tentoonstelling.
1892  
Hij verhuist naar Amsterdam en begint met de Rijksacademie, waar hij twee jaar fulltime studeert en daarna nog meerdere avondlessen volgt.
1898 
Piet wil meedoen aan de Nederlandse Prix de Rome, maar hij mag niet eens deelnemen aan deze prestigieuze prijs door zijn slechte representatie van het menselijk lichaam.
1901 
Piet doet een tweede poging voor de Prix de Rome, maar wordt weer om dezelfde reden afgewezen.
1904-1905 
De drukte van Amsterdam wordt Piet te veel en hij verhuist naar Brabant. Hier schildert hij veel landschappen.
1909 
Piet woont weer in Amsterdam en wordt lid van een theosofische vereniging, dit beïnvloedt zijn werk. Theosofie is een combinatie van religie, wetenschap en filosofie. In theosofie gelooft men in de eenheid van de mens Hierbij komt alles voort uit één onkenbare goddelijkheid. Dit betekent dat er een kern van waarheid in iedere religie is te ontdekken.
1911  
Piet exposeert zijn werk in een tentoonstelling over moderne kunst in het Stedelijk Museum. Het werk van de beroemde moderne kunstenaars Picasso en Braque hangt hier ook.

 

Late Mondriaan

1912 
Mondriaan verhuist naar Parijs en noemt zichzelf Piet Mondrian. Zijn werk wordt steeds abstracter onder invloed van onder meer het kubisme.
1914  
Piet keert terug naar Nederland voor een familiebezoek. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en kan hij niet meer terug naar Parijs.
1917 
Mondriaan begint het tijdschrift De Stijl met Theo van Doesburg.
1919  
Mondriaan keert terug naar Parijs.
1920 
Mondriaan schildert Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs, zijn eerste neoplastische schilderij waarmee hij grootse bekendheid haalt. Vanaf dit moment werkt hij alleen nog met rechte lijnen, primaire kleuren en de non-kleuren zwart, wit en grijs.
1928  
Twee van Mondriaans werken hangen in de 16de Biënnale van Venetië.
1931 
Piet wordt samen met onder meer Theo van Doesburg en Alberto Giacometti lid van de Association artistique Abstraction Création.
1938 
Door de dreiging van de Tweede Wereldoorlog vertrekt Mondriaan naar Londen.
1940 
Parijs wordt overgenomen door de Duitsers, waar Mondriaan van schrikt. Hij is bang dat zijn werk wordt ingenomen door de nazi’s en hij vertrekt naar New York.
1942 
Mondriaan is goed betrokken in het sociale  leven van New York en heeft veel Avant-Garde kunstenaars om zich heen. Hij houdt erg van dansen en jazz. Hij begint aan de Victory Boogie Woogie en de Broadway Boogie Woogie.
1944  
Mondriaan werkt veel aan de Victory Boogie Woogie. Dan ontwikkelt een opgelopen verkoudheid zich tot een fikse longontsteking, waaraan hij op 71-jarige leeftijd overlijdt. Hij sterft als bekende kunstenaar, dit is bijvoorbeeld te zien op zijn begrafenis. Hier komen veel kunstenaars en kunstcritici naartoe.