zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nu te zien

Figuratie in Stijl

3 maart t/m 24 september 2017


Afbeelding: Vilmos Huszár, Bloeiende Appelboom (1957). Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Tevens zijn onder andere Bart van der Leck en Vilmos Huszár hun hele leven figuratieve kunst blijven maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.

Hedendaagse kunstenaars in Villa Mondriaan

Naast de permanente tentoonstelling met het vroege werk van Mondriaan biedt Villa Mondriaan altijd een podium aan vernieuwers van deze tijd.

Dutch Design: Dirk Vander Kooij (3 maart t/m 24 september 2017)

Met zijn 3D geprinte objecten combineert Dirk Vander Kooij (1983) design met technologie. Hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met het ontwerp ‘Endless Prototyping’. De precieze techniek van 3D printen tijdens zijn afstuderen maakte het een moeilijk en tijdsintensief proces om een stoel te printen. Met het concept van ‘Endless Prototyping’ was Vander Kooij daarom de eerste persoon die een groter object heeft geprint.

Vander Kooij maakt zelf de machines die zijn meubels produceren. Hij gebruikt in zijn ontwerpen het liefst alleen gerecycled materiaal. De structuur van het plastic speelt een grote rol en verschilt per object vanwege het gerecyclede materiaal. Geen enkel voorwerp van Vander Kooij is daarom hetzelfde. In museum Villa Mondriaan staan in totaal 6 bijzondere stoelen en een even bijzondere lamp tentoongesteld. Deze objecten gaan gepaard met een video, waarin het productieproces op een eigenzinnige manier wordt uitgelegd.

Dutch Design: Cor Unum (10 mei t/m 30 juli 2017)

Maarten Baas, Pretty Happy Servies (2016). Cor Unum: Contemporary Ceramics

Producten van Cor Unum: Contemporary Ceramics bevinden zich in de collecties van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch tot aan het MOMA in New York, in galeries en in designwinkels. In samenwerking met Nederlandse ontwerpers zoals Maarten Baas, Roderick Vos, Kranen/Gille, Floris Hovers en David Derksen produceert en ontwikkelt het atelier vernieuwend keramisch design.

In de Dutch Design-tentoonstelling toont Cor Unum keramiek met een knipoog. Het ‘Pretty Happy Servies’ van Maarten Baas vormt een bord om tot een grappig gezicht en voor zijn ‘MaMa Vase’ haalt Roderick Vos zijn inspiratie uit de kleuren van een tompouce. De spanning tussen kunst en innovatieve keramische ontwerpen wordt met humor opgezocht.