zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nu te zien

Aankomende tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De naam Mondriaan is bij iedereen bekend, maar van De Mesquita hebben maar weinig mensen gehoord. Beide kunstenaars gingen tegen de heersende hang naar subjectiviteit in en zochten hun eigen weg naar abstrahering en abstractie. Mondriaan vond de abstractie in de rechte lijnen en primaire kleuren en De Mesquita in het veralgemeniseren van een beeld naar zijn archetype. Toch werd De Mesquita’s werk in het licht van de naoorlogse populariteit van het internationaal modernisme en de Stijl, met de nadruk op spontaniteit en oorspronkelijkheid, gezien als te traditioneel. De tentoonstelling Mondriaan De Mesquita legt de twee zo verschillend bekritiseerde kunstenaars in elkaars verlengde.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Arco-Paviljoen - Near the European border

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken goed te kunnen te bekijken moet de bezoeker met klompen aan in een laag modder staan die de vloer van het Arco-paviljoen bedekt.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Designpodium - Arnout Visser

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

Arnout Visser is gek van glas. De vormvinder vormt glas tot organische sculpturen die tegelijkertijd ook praktisch zijn, zoals lampen en poefen. Visser laat ons drie ontwerpen zien. Neem bijvoorbeeld zijn Big Mushrooms: kleurrijke lampen die in de vorm van paddenstoelen uit de grond komen.  Om deze enorme lampen te maken moet Visser soms wel van tweehoog naar beneden gieten.

Afbeelding: Arnout Visser, Big Mushroom, glas

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Textiel in de Villa

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

De villa kent naast de bekende familie Mondriaan ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren ’70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven. 

Afbeelding: Meneer El-Yacardi        

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.                                                                

Laatste dagen!

Tentoonstelling: Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars

8 maart t/m 22 september 2019

Van 8 maart tot en met 22 september vindt de tentoonstelling Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars plaats in museum Villa Mondriaan. Face Off toont de portretten van Piet Mondriaan en recht daartegenover zet Villa Mondriaan de schilderijen van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema in een creatieve confrontatie – een ware culturele face off. Lees hier meer over de gloednieuwe tentoonstelling.
 

Hedendaagse Kunst in museum Villa Mondriaan

8 maart t/m 22 september 2019

Iris van Dongen (1975) zet vrouwen centraal in haar levensgrote portretten. De Nederlandse kunstenaar laat in de sferische beelden personen tot leven komen. Met verfijnde techniek tonen haar schilderijen vrouwen met een magische kracht. Speciaal voor de tentoonstelling heeft Iris van Dongen een zaalvullend patroon ontwerpen. Deze print tovert de zaal om tot één groot kunstwerk, die de bezoeker meesleept in de mysterieuze wereld van Van Dongen. 

Afbeelding: Iris van Dongen, Waiting Pose, 2005. Chadha Collection

Lisa Konno (1992) heeft als modeontwerpster het doel mode socialer te maken. Haar nieuwste collectie Nobu is geïnspireerd door haar Japanse vader, die al sinds de jaren '70 leeft in Nederland. De heersende misverstanden en clichés omtrent de Japanse cultuur en integratie is het startpunt geweest van haar collectie. Aan de hand van een speciaal ontwikkelde humoristische film - met haar kleurrijke vader in de hoofdrol - vraagt Konno haar vader naar zijn Japanse en Nederlandse identiteit. 

Afbeelding: Lisa Konno & Sarah Blok, Nobu (film still), 2018

Vytautas Kumža (1992) is een veelzijdig fotografisch talent. De in Litouwen geboren fotograaf creëert spannende installaties met gestileerde foto's. In een wereld vol perfecte en bewerkte fotografie legt Kumža vanuit zijn studio juist het maakproces bloot. hij laat de toeschouwer de rauwe schoonheid zien van het nemen van een sterke foto. Kumža maakt van Villa Mondriaan zijn werkplaats, waarbij de foto's overal hangen en niet zoals je gewend bent. 

Afbeelding: Vytautas Kumža, Half empty half full, 2019