zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nu te zien

Nieuwe tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De naam Mondriaan is bij iedereen bekend, maar van De Mesquita hebben maar weinig mensen gehoord. Beide kunstenaars gingen tegen de heersende hang naar subjectiviteit in en zochten hun eigen weg naar abstrahering en abstractie. Mondriaan vond de abstractie in de rechte lijnen en primaire kleuren en De Mesquita in het veralgemeniseren van een beeld naar zijn archetype. Toch werd De Mesquita’s werk in het licht van de naoorlogse populariteit van het internationaal modernisme en de Stijl, met de nadruk op spontaniteit en oorspronkelijkheid, gezien als te traditioneel. De tentoonstelling Mondriaan De Mesquita legt de twee zo verschillend bekritiseerde kunstenaars in elkaars verlengde.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Arco-Paviljoen - Near the European border

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken goed te kunnen te bekijken moet de bezoeker met klompen aan in een laag modder staan die de vloer van het Arco-paviljoen bedekt.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Designpodium - Arnout Visser

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

Arnout Visser is gek van glas. De vormvinder vormt glas tot organische sculpturen die tegelijkertijd ook praktisch zijn, zoals lampen en poefen. Visser laat ons drie ontwerpen zien. Neem bijvoorbeeld zijn Big Mushrooms: kleurrijke lampen die in de vorm van paddenstoelen uit de grond komen.  Om deze enorme lampen te maken moet Visser soms wel van tweehoog naar beneden gieten.

Afbeelding: Arnout Visser, Big Mushroom, glas

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Textiel in de Villa

27 september 2019 t/m 1 maart 2020

De villa kent naast de bekende familie Mondriaan ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren ’70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven. 

Afbeelding: Meneer El-Yadari        

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.