zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nu te zien:

Jong & Veelbelovend

25 september 2017 t/m 25 februari 2018

 

Afbeelding links: Piet Mondriaan, Koeien in een stal (ca. 1898-1899). Collectie Gemeentemuseum Den Haag
Afbeelding rechts: Satijn Panyigay, La Pieta. Galerie Caroline O’Breen

Museum Villa Mondriaan presenteert vanaf 29 september de tentoonstelling 'Jong & Veelbelovend'. In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan jong artistiek talent van verleden en heden. Uit een lijst genomineerden, die werd samengesteld met advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, selecteerde Villa Mondriaan acht jonge talentvolle fotografen die zijn uitgenodigd een reactie te geven op een schilderij van de vroege Mondriaan. De foto’s van onder meer Louise te Poele, Vytautas Kumža en Lonneke van der Palen worden zij aan zij met de werken van Mondriaan tentoongesteld. Zo inspireert het jonge talent van Mondriaan het jonge talent van vandaag.

 

Dutch Design: Paul Salet

29 september 2017 t/m 25 februari 2018


Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is. In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Door eindeloos te zagen, schaven en schuren worden nieuwe stoelen uit hun oude vorm bevrijd.  

 

Dutch Design: Christie van der Haak

3 augustus t/m 25 februari 2018


Na onder andere Miami, Cuba en Den Haag zijn de opvallende patronen van Christie van der Haak vanaf 3 augustus in museum Villa Mondriaan te zien. Zij is hiermee de volgende kunstenaar die een bijdrage levert aan de reeks Dutch Design-tentoonstellingen die in het Arco-Paviljoen van het museum worden getoond.

Het kunstwerk van Van der Haak is een lust voor het oog met speciale combinaties van kleurrijke prints in het gehele Arco-Paviljoen. In haar ontwerp combineert Van der Haak traditionele, uitbundige patronen met hedendaagse designtechnieken. Ze mengt op creatieve wijze uiteenlopende materialen, zoals handgeweven tapijten met intense kleurenprints op behang. De combinatie van handwerk en mechanische technieken staan dan ook centraal in haar werk. Door deze veelzijdige benadering maakt Van der Haak de grens tussen massaproduct en autonoom kunstwerk klein.

 

Verwacht: 

Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd

2 maart 2018 t/m 16 september 2018


Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die gezamenlijk ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. In Terug naar toen herenigt museum Villa Mondriaan van 2 maart t/m 16 september de drie kunstenaars weer voor het eerst sinds hun tentoonstelling in 1909.

In de tentoonstelling Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd beleeft de bezoeker de sfeer van 1909. De tentoonstellingsruimte is omgebouwd tot een ware stijlkamer, met het Stedelijk Museum Amsterdam van begin 1900 als inspiratiebron.

 

Sander Wassink - 特斯韦克

2 maart t/m 16 september 2018


Van 2 maart t/m 16 september zet de Nederlandse ontwerper Sander Wassink (1984) met de installatie 特斯韦克 het Arco-paviljoen op zijn kop. In het paviljoen creëert Wassink een fictieve pop-up store met alleen maar rode objecten. Deze artikelen zijn gemaakt in China, maar zijn zorgvuldig geselecteerd en gekocht door Wassink in Winterswijk. De winkel maakt museumobjecten van goedkope artikelen, die gemaakt zijn aan de andere kant van de wereld. De overweldigende overheersing van de kleur rood zorgt voor een sferisch en haast religieus effect op de bezoeker. Een must see-tentoonstelling voor deze zomer!

 

Dutch Design: Ineke Hans 

2 maart t/m 16 september 2018 


Vanaf 2 maart toont museum Villa Mondriaan de functionele en stijlvolle meubels van de Nederlands industrieel ontwerper Ineke Hans (1966). Hans begon als meubelontwerper, maar ontwerpt inmiddels zowel industriële producten en meubels als handgemaakte objecten voor internationale labels. Daarnaast werkt ze met haar studio aan architectonische opdrachten en tentoonstellingsontwerpen.

Hans staat bekend om haar pragmatische en functionele ontwerp, gekenmerkt door een duidelijke stijl met heldere vormen en kleuren. Hierbij neemt zij traditionele en hedendaagse open source productiemethodes mee in de vervaardiging van haar werk. Ze speelt met de interactie tussen mens, object en ruimte waarbij ze streeft naar sociale en zinvolle ontwerpen.

 

André Thijssen 

2 maart t/m 16 september 


In de twee kamers in het voormalig woonhuis van Piet Mondriaan toont Villa Mondriaan het autonome werk van André Thijssen. In dit werk speelt het ongrijpbare een belangrijke rol. Thijssen kijkt door zijn lens naar situaties in het straatbeeld, waaraan de mens snel voorbijloopt op weg van A naar B. Thijssen brengt het alledaagse krachtig in beeld en laat de toeschouwer de wereld om zich heen nog beter ervaren.

Een van de kamers is gewijd aan het project Faxinatie. In Faxinatie laat André Thijssen een ouderwets communicatiemiddel weer tot leven komen. In de jaren 90 stuurden Thijssen en artdirector Hans Wolf elkaar bijna dagelijks een fax met een reactie op beeld uit de media. Thijssen en Wolf verwonderden zich met humor en verbazing over de wereld om zich heen. De onderonsjes tussen Thijssen en Wolf ontvouwden zich tot een waar kunstproject. Van de ruim 4000 faxen bundelden zij er 618 bijeen in het boek Faxinatie, dat begin 2018 uitkwam. In Villa Mondriaan wordt het voor het eerst in museale context getoond.