BINNENKORT TE ZIEN
In 2023 viert Museum Villa Mondriaan zijn tienjarig bestaan. In dit feestjaar brengt het museum het erfgoed van Piet Mondriaan en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers op ongekende wijze samen.
Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. De wereldberoemde Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in deze villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum werken van zowel gevestigde als hedendaagse kunstenaars in hun zoektocht naar een eigen signatuur. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich allemaal in de turbulente periode van hun ontwikkeling.
Vanaf 28 april 2023 wordt in ‘Mondriaan: de familie’ voor het eerst de kunst van vader, oom en zoon Mondriaan gezamenlijk getoond. Vandaag de dag wordt de naam ‘Mondriaan’ vooral geassocieerd met de schilder die op radicale wijze de kunsten zou veranderen. Toch zijn de artistieke invloeden van vader en oom Mondriaan aanwijsbaar terug te vinden in de werken van de jonge Piet. Waar hij zich toelegt op de autonome kunsten, zet zijn vader Mondriaan sr. zijn tekentalent in voor politiek-maatschappelijke doeleinden. Oom Frits Mondriaan, een gevierd schilder in zijn tijd, geeft het schildersvak gretig door aan zijn neefje. Niet veel later stellen de artistieke denkrichtingen tussen de familieleden de relaties op scherp. Zo keert Piet zich bijvoorbeeld af van de traditionele kunststijl waarin zijn vader en zijn oom werken. Villa Mondriaan toont nu hoe deze uiteenlopende opvattingen van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en reputatie van de kunstenaarsfamilie.
Net als Mondriaan maakte de in Eibergen geboren schilder Marjolein Rothman een proces van figuratie naar abstractie door. Rothman woonde gedurende haar jeugd in de Achterhoek; de beleving van het coulisselandschap klinkt dan ook door in haar werk. Haar voorstellingen zijn in slechts enkele vlakken opgedeeld zoals we dat bijvoorbeeld ook zien in het werk Korenschoven in het veld van Piet Mondriaan. In haar solotentoonstelling ‘Interval’ krijgen figuratie, werkelijkheid en dat wat ontastbaar lijkt een geheel nieuwe betekenis.
In ‘Sheltersuit: design met een noodzaak’ toont ontwerper Bas Timmer de ontwikkeling van de Sheltersuit. Na zijn studie aan de modeacademie stuit de ontwerper op een urgent probleem. Wanneer een bekende van hem aan onderkoeling het leven laat, vindt Timmer het tijd om bij te dragen aan een oplossing. De modieuze kledinglijn die hij ontwerpt krijgt een vertaling naar de Sheltersuit. De Sheltersuit biedt warmte gedurende extreme weersomstandigheden en is gemaakt van textiel afval. Zelf merkt Timmer op ‘dat Sheltersuit liever niet zou bestaan’. En alhoewel de doelstelling is om onrecht tegen te gaan, beschikken de producten ook over artistieke kwaliteit. Het is ook wel design met een noodzaak.