nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

HEIMAT: Jong en Veelbelovend

ORIGINE: Daniela Schwabe va. 4/11

Binnenkort te zien
Museum Villa Mondriaan is hét museum voor coming-of-age. Piet Mondriaan ontwikkelde zich tijdens zijn tienerjaren in de villa in Winterswijk. Naast topstukken van de jonge Mondriaan toont het museum dit najaar werken van zowel gevestigde als hedendaags kunstenaars. Eén ding hebben de kunstenaars gemeen: net als de jonge Mondriaan bevinden ze zich in een turbulente periode van hun ontwikkeling. In deze context presenteert Villa Mondriaan de derde editie van Jong en Veelbelovend.

HEIMAT | Jong en Veelbelovend
In dit jubileumjaar blikken we vooruit op de toekomst van de moderne en de hedendaagse kunst. Zes hedendaagse kunstenaars reflecteren in de tentoonstelling HEIMAT | Jong en Veelbelovend op het erfgoed van Mondriaan. De aanstormende talenten interpreteren het universele thema van heimat naar eigen inzicht. Deze interpretatie resulteert in een dynamische verzameling van kunstwerken, waarmee Villa Mondriaan meer dan ooit een vrijplaats voor de hedendaagse kunst is. Of het nu om een fysieke plek, een verlangen of om een gevoel gaat: HEIMAT verandert de artistieke praktijk van de makers voorgoed. De deelnemers zijn Hugo Béhérégaray, Kyra Nijskens, Thijs Segers, Tommy van der Loo, Antonino de Caro en Eleye Boerenkamps.

ORIGINE | Daniela Schwabe
Piet Mondriaan en Daniela Schwabe zijn allebei gek op spinazie en schilderen bloemen om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben meer met elkaar gemeen dan een eerste blik doet vermoeden. De in de Achterhoek geboren en getogen Schwabe benut een oude fabrieksruimte in Winterswijk als haar palet: voor Daniela, die in de zomer van 2023 daar resideert, is dit monumentale pand dé perfecte werkomgeving. Hier nodigt zij kunstenaars uit om in samenwerking met haar te reflecteren op Mondriaans’ leven en werk. De installaties die hieruit voortvloeien, zijn de basis van de werken die Schwabe in haar solotentoonstelling toont. Daarmee doet zij de traditionele definities van de schilderkunst vergeten met verrassende creaties zoals ze zijn te zien in ORIGINE | Daniela Schwabe.

 

Afbeelding: Sjoerd Derine

Terug naar overzicht