zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Schoolbezoek

Bij Villa Mondriaan vinden we het belangrijk dat kinderen op een vrijblijvende manier kennis kunnen maken met kunst. Het gaat daarbij niet alleen om het letterlijke werk, het schilderij dat aan de muur hangt, maar juist ook om de beleving van kunst. Kunst is niet alleen om naar te kijken,  je kunt er nog veel meer mee.

Deze educatieve activiteiten kunnen tevens geboekt worden door particulieren. Ook stellen wij graag een workshop op maat voor u op en organiseren wij leuke kinderfeestjes in het museum. Neem voor meer informatie contact op met educatie@villamondriaan.nl.

 

Villa Voorleesuurtje – Groep 1 & 2

Speciaal voor de allerjongsten is een verhalenbundel samengesteld over het leven en de kunst van Piet Mondriaan. Kinderen kunnen plaatsnemen op kleurige kussens en krijgen in het tijdsbestek van een uur 3 à 4 verhaaltjes voorgelezen. Deze verhaaltjes gaan over kunstwerken in het museum. Na afloop van het verhaaltje worden de kunstwerken in het echt bekeken. Het bezoek wordt afgesloten met een bekertje limonade.

Het Villa Voorleesuurtje duurt ongeveer een uur. De verhaaltjes worden voorgelezen door een van onze medewerkers of door de aanwezige docent/begeleider.

Kosten: €2,- per kind

VTS cursus - Groep 3, 4, 5 & 6

VTS staat voor ‘Visual Thinking Strategies’, een nieuw concept waar aandacht wordt besteed aan het kijken naar kunst vanuit het perspectief van een groep. Kinderen leren dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Door goed naar elkaar te luisteren en met elkaar te overleggen kan er heel veel in een schilderij ontdekt worden.

De VTS-cursus neemt in totaal 3 dagdelen in beslag. De lessen worden gegeven door onze eigen museumdocenten. De eerste les is op school. In de vertrouwde omgeving van het klaslokaal bespreekt de museumdocent enkele kunstwerken. De tweede les vindt plaats in het museum, waarbij de daar aanwezige kunstwerken centraal staan. De derde dag maken de leerlingen in ons educatieatelier een eigen kunstwerk, wat vervolgens in de groep besproken wordt. Om de continuïteit te waarborgen worden alle drie de lessen door dezelfde museumdocent verzorgd.

U kunt als school zelf bepalen of de cursus binnen een week wordt gegeven, of verspreid is over meerdere weken. Meer informatie over Visual Thinking Strategies vindt u op de volgende website: http://www.vtshome.org/

Kosten: €10,- per kind

Leskist – Groep 7 en 8

Voor de groepen 7 en 8 is een speciale leskist ontwikkeld. De leskist leert kinderen met beelden, muziek, taal, spel en beweging gevoelens en ervaringen uit te drukken. In de leskist zitten verschillende opdrachten.

De inhoud van de leskist:

  • Foto’s van landschappen in Winterswijk en omgeving
  • Symbolen van het schilderij  Uw woord is de waarheid
  • Een dobbelsteen met kunstbegrippen
  • Een cd-speler

De leskist wordt gebruikt bij het museumbezoek. De kinderen mogen bijvoorbeeld kiezen welke muziek bij welk schilderij van Mondriaan past. Met de dobbelsteen maken zij spelenderwijs kennis met enkele kunstbegrippen. Het uitvoeren van een opdracht duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Door middel van de opdrachten uit de leskist maken de kinderen kennis met het begrip representatie. Ze ontdekken dat een kunstwerk geen letterlijke kopie van de werkelijkheid is. Wat je ziet, is niet altijd echt. Kunstenaars maken keuzes om dingen toe te voegen of juist weg te laten. Na afloop kunnen de kinderen hier zelf mee gaan experimenteren in ons museumatelier. Ze maken een zelfportret met verschillende media. De nadruk ligt op de bewustwording van een eigen identiteit. Als afsluiting kunnen de kunstwerkjes met de groep besproken worden.

De leskist bereidt de kinderen voor op het Reis naar Abstractie project, dat Villa Mondriaan aanbiedt op de middelbare school. Voor meer informatie over de Reis naar Abstractie kunt u kijken bij ons educatieaanbod voor secundair onderwijs.

Kosten: €2,- per kind

cheap nike air max 90