zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Piet Pinhole

Altijd al nieuwsgierig naar hoe een foto vroeger werd gemaakt? Tijdens de pinhole workshop bij museum Villa Mondriaan leer je over de opkomst en de invloed van fotografie op de schilderkunst. Daarnaast gaan we aan de slag met het maken van een selfie – op de ouderwetse manier!

Door middel van de mobiele telefoon en apps is een foto vandaag de dag in een handomdraai gemaakt en bewerkt. Vroeger ging dit lang niet zo makkelijk. Toch bood de fotografie veel nieuwe mogelijkheden, ook voor de schilderkunst: kunstenaars konden nu portretteren aan de hand van zwart-wit foto’s. Zo schilderde Piet Mondriaan in 1896 het portret Klein Jantje, naar aanleiding van twee piepkleine foto’s van de jongen.


Foto’s van Klein Jantje, ca. 1896.

In een workshop van twee uur leren de leerlingen over het proces dat vooraf gaat aan maken van een foto. Belangrijke elementen als lichtgevoeligheid en de doka worden hierbij besproken. Door middel van een pinhole camera, een zogenoemde gaatjescamera, maken de leerlingen vervolgens hun eigen zwart-wit foto. Net als vroeger wordt daarbij gelet op de belichting en moeten de leerlingen minutenlang stilzitten voor het mooiste resultaat. 

Kosten

De workshop kost €7,50 per leerling. Het is mogelijk om met de CJP-cultuurkaart te betalen.

Duur

Deze workshop is geschikt voor het vmbo, havo en vwo. Het programma duurt maximaal twee uur. Hierbij begint de groep in de tentoonstellingszaal van museum Villa Mondriaan, waar ze een introductie krijgen over fotografie. Vervolgens gaan ze naar het Villa Atelier voor de uitleg over de pinhole camera en het maken van een eigen zwart-wit selfie.

Wil je meer informatie of wil je de workshopboeken? Neem dan gerust contact op via educatie@villamondriaan.nl of bel ons op 0543-515499.

Let op: omdat de foto’s in de museumtuin worden gemaakt en we afhankelijk zijn van het licht, is deze workshop alleen te boeken in de maanden april tot en met september.

cheap nike air max 90