zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Over Villa Mondriaan

Piet Mondriaan: vrijwel iedereen kent zijn karakteristieke werk. Bij het zien van het lijnenspel in de primaire kleuren noemt iedereen zijn naam. Mondriaan maakte deze werken tijdens zijn succesvolle periode in wereldsteden New York en Parijs. Villa Mondriaan is een museum over de jaren die daaraan voorafgingen. De jaren waarin Piet Mondriaan opgroeide in Winterswijk, de plaats waar hij de fijne kneepjes van het vak meekreeg van zijn leermeesters.

Villa Mondriaan is meer dan een museum alleen. Het is het huis waar Piet Mondriaan van zijn achtste tot zijn twintigste woonde en zijn passie voor tekenen en schilderen ontdekte. Hier werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot een van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4. In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag wordt in Villa Mondriaan het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld.

In 2013 vond er een grondige verbouwing plaats om de villa en de naastgelegen panden met elkaar te verbinden. Zo ontstond Villa Mondriaan. In de twee nieuwgebouwde tentoonstellingsruimtes wordt permanent een belangrijk deel van het vroege werk van Mondriaan tentoongesteld. De tentoongestelde werken laten zien hoe Piet Mondriaan zich ontwikkelde van een ambachtelijk en conventioneel schilder, naar een kunstenaar die experimenteerde met kleur en vorm. In de latere werken uit deze vroege periode die in Villa Mondriaan worden tentoongesteld, is al duidelijk de kiem te zien van de stijl waarmee hij over de hele wereldberoemd zou worden.

In het museum wordt een indruk gegeven van het leven van de familie Mondriaan in Winterswijk. Ook is hier werk te zien van de drie leermeesters van Piet Mondriaan in zijn Winterswijkse periode: zijn vader Piet Cornelis Mondriaan sr., zijn oom Frits Mondriaan en de schilder Jan Braet von Überfelt. Het geëxposeerde werk laat de relatie zien tussen het vroege werk van Piet Mondriaan en de omgeving waarin dit tot stand kwam. Op de bovenverdieping van de Villa bieden foto’s uit de persoonlijke collectie van fotopionier Ger Fiolet een beeld van het latere leven van Mondriaan. Daarnaast wordt hier en in het nieuwgebouwde paviljoen op de begane grond een wisselende collectie hedendaagse kunst tentoongesteld van zowel bekende kunstenaars als nieuw talent. Er wordt een platform geboden aan nieuwe hedendaagse kunstenaars om zich te ontwikkelen en hun kunst tentoon te stellen aan museumbezoekers.

Villa Mondriaan biedt zijn bezoekers een zeer complete beleving. Voor iedere bezoeker ligt een audiotour met achtergrondinformatie klaar. Daarnaast zijn er twee videopresentaties over Mondriaan te zien. Via een app kunnen bezoekers ook de tentoonstelling op eigen tempo en in eigen volgorde kan bekijken, terwijl op ieder gewenst moment achtergrond wordt geboden. Voor jeugdige bezoekers is er een leuke speurtocht.

Ontstaan
Hoewel het museum pas recent geopend is, is de Villa al langer een begrip in Winterswijk. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 1982 dreigde het toen zwaar verwaarloosde pand zelfs gesloopt te worden. Jan en Elizabeth Nijhuis wisten dit te voorkomen. Zij kochten en renoveerden de villa aan de Zonnebrink en vestigden er ‘Galerie Mondriaanhuis’. Bij Elizabeth speelde al langer het idee om op termijn in de Villa een aan Mondriaan gewijd museum te beginnen.

Dankzij de inzet van de burgers van Winterswijk en met steun van de gemeente en provincie wordt museum Villa Mondriaan in 2013 gerealiseerd. Wim van Krimpen (oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) werd aangetrokken als directeur en met steun van een mecenas werden de Villa en de twee naastgelegen panden aangekocht en grondig verbouwd. Villa Mondriaan werd op 21 mei 2013 geopend door Prinses Beatrix.

Villa Mondriaan heeft een langdurig samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag. Dankzij deze unieke samenwerking kan Villa Mondriaan elk jaar rekenen op een groot aantal bruiklenen uit de grootste en belangrijkste Mondriaancollectie ter wereld.