zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Ontmoet de kunstenaar met Celine van den Boorn

De kunstenaar Celine van den Boorn wordt door onze directeur Charlotte Rixten geïnterviewd volgens het format van het programma ‘Collegetour’. Het publiek kan vragen stellen over het werk van Van den Boorn, de achterliggende motivatie en haar werkwijze. Waarom heeft ze er bijvoorbeeld voor gekozen om bezoekers vanaf een moddergrond naar haar werk te laten kijken? Na het interview kijken de bezoekers gezamenlijk naar het werk van Van den Boorn.

Het werk van Van den Boorn oogt vrolijk door de kleurige confetti die danst door het beeld of de zwevende armen die elkaar vasthouden. Maar niks is minder waar: op de glanzende foto’s verschijnen rondom de bollen matte schimmen. Van den Boorn maakt maatschappijkritisch werk en poetst uit bestaande landschappen de menselijke aanwezigheid weg. Zo schildert ze militairen, grote toeristenhordes en vluchtelingen in nood weg. Er blijven verlaten landschappen over, wat een bevreemdend effect heeft. De spanning tussen de ongerepte natuur en de nog zichtbare sporen van de afwezige mens intrigeren.

De beelden die Van den Boorn in het Arco-paviljoen toont, verhullen nieuwsfoto’s van de beproevingen van vluchtelingen die zijn gestrand in modderig niemandsland aan de Europese grenzen. De moddergrond in het Arco-paviljoen refereert naar de grond waarop de vluchtelingen lopen. Door haar ingrijpen lijkt er een nieuwe, idealere werkelijkheid te ontstaan, maar het ontbrekende onderwerp blijft voelbaar en subtiel zichtbaar. Deze werkwijze vergroot bestaande contrasten, zowel in vorm als in inhoud, waarbij er spanning ontstaat tussen actualiteit en tijdloosheid, tussen werkelijkheid en hoop, tussen stagnatie en beweging.

De avond is open voor iedereen, van jong tot oud. Aan het eind van de avond krijgt iedereen een goodiebag vol verrassingen cadeau.

‘Ontmoet de kunstenaar’ is op 24 januari van 19:30-21:30 en in museum Villa Mondriaan op de Zonnebrink 4 te Winterswijk. De toegang kost €12,-. Aanmelden kan door te mailen naar info@villamondriaan.nl of door te bellen naar 0543-515400.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European Border #9, 2016, acryl op foto.