zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Lezingen

Na de succesvolle eerste lezingenreeks in 2013 organiseert Villa Mondriaan ook in het najaar van 2014 weer een drietal lezingen. Bijzonder is dat ditmaal twee van de drie lezingen in het Duits worden gegeven. De lezingen zijn los van elkaar te bezoeken en gaan elk in op een ander aspect van Mondriaans werk. 
 

30 oktober

Dr. Mienke Simon Thomas, Op de Lappenbrink – Textiel in Winterswijk

Voertaal: Nederlands
Mienke Simon Thomas studeerde industriële vormgeving in Eindhoven en kunst- en vormgevingsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij promoveerde in 1996 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op ornament theorieën in Nederland en is momenteel werkzaam als senior conservator toegepaste kunst en vormgeving in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. In haar lezing stelt Mienke Simon Thomas de vraag waarom de tijdens zijn jeugd zo prominent aanwezige weverijen van Winterswijk - en textiel in het algemeen - voor Piet Mondriaan van zo weinig betekenis zijn geweest. Bij diverse schilders uit zijn directe omgeving was dit namelijk wel het geval.

Toegang
Normaaltarief: €10,0
Vriendentarief: €7,50

Start lezing: 20.00 uur, Inloop vanaf 19.30

20 november

Dr. Isabelle Malz, Kandinsky - Malewitsch - Mondrian. Der weiße Abgrund, Unendlichkeit

Voertaal: Duits
Isabelle Malz is curator bij de Kunstsammlung K20 in Noordrijn-Westfalen. Samen met Marion Ackermann was zij hier afgelopen jaar verantwoordelijk voor de expositie Kandinsky - Malewitsch - Mondrian. Der weiße Abgrund, Unendlichkeit. Naar aanleiding van deze expositie, geeft Malz in Villa Mondriaan een lezing over de rol van de kleur wit in de werken van deze drie pioniers van de non-figuratieve kunst. Waarom is juist deze kleur zo belangrijk in de visies van deze kunstenaars? Overeenkomsten en verschillen in zowel theoretisch als stilistisch opzicht zullen aan bod komen.

Toegang
Normaaltarief: €10,0
Vriendentarief: €7,50

Aanvang 19:30, start lezing 20:00

Reserveren is gewenst en mogelijk via info@villamondriaan.nl

←terug naar overzicht