zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Piet loopt weer “Op de Lappenbrink” (1899)

In Villa Mondriaan is sinds mei 2014 het schilderij “Op de Lappenbrink” te zien, op de plaats waar het ontstaan is: in Winterswijk.

Dit prominente schilderij, in bruikleen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam, vormt één van de hoogtepunten van de huidige tentoonstelling. Het schilderij toont het historische hart van Winterswijk, de Lappenbrink, wat in Mondriaans tijd de arbeiderswijk van de stad was. In 1981 was het schilderij voor het laatst te zien in de tentoonstelling “Mondriaan – Drawings and Watercolors” in het Baltimore Museum of Modern Art in Maryland, USA. Het is de eerste keer sindsdien dat het schilderij weer in het openbaar te bewonderen is.

Het schilderij toont duidelijk Mondriaans inspanningen om het omliggende platteland te reproduceren met behulp van levendige kleuren en een compositie van geometrische vlakken. Het doet denken aan het ontwerp van het schilderij "Vrouwen met kind voor boerderij" uit de jaren 1898-1899, dat ook te zien is in Villa Mondriaan. Deze schilderijen zijn een voorbeeld van de creatieve fase van Mondriaan op dat moment - er is een hele serie van tekeningen en schilderijen die de woonsituatie aan de Lappenbrink in beeld vangen.

←terug naar overzicht