zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Visual Thinking Strategies in Villa Mondriaan

Kijken naar kunst in Villa Mondriaan

In het voormalig woonhuis van de schilder Piet Mondriaan wordt tien weken lang vanaf vrijdag 17 maart op een bijzondere manier kennisgemaakt met kunst. Villa Mondriaan biedt als eerste museum in Nederland het populaire programma Visual Thinking Strategies aan. Tijdens de cursus, bedacht en ontwikkeld in het Museum of Modern Art in New York, worden deelnemers aangemoedigd probleem georiënteerd na te denken door middel van het kijken naar kunst.

Visual Thinking Strategies (VTS) is ontwikkeld door de Amerikaanse cognitief psycholoog Abigail Housen. Een groep deelnemers kijkt naar een kunstobject waarbij een open discussie op gang wordt gebracht onder leiding van een gespreksleider. De vragen die de gespreksleider stelt, stimuleren actieve deelname en leert de deelnemers nauwkeurig te observeren, te formuleren en te onderbouwen wat ze zien. De deelnemers worden daarbij uitgedaagd om hun kritisch-analytisch denken op de praktijk toe te passen. Het VTS programma werd oorspronkelijk opgezet om esthetische begrip te ontwikkelen bij mensen die weinig ervaring hebben met het kijken naar kunst. Het Museum of Modern Art (MOMA) in New York introduceerde het programma in het kader van museumeducatie. Inmiddels maakt VTS in Amerika op veel scholen deel uit van het reguliere onderwijsprogramma.

Het unieke is dat iedereen, ongeacht intelligentie en (culturele) achtergrond, kan deelnemen omdat er gewerkt wordt met kunst. Kunst vereist geen achtergrondkennis, is toegankelijk en tijdloos. Ook interpreteert ieder persoon kunst op een andere manier waardoor er geen foute antwoorden bestaan. De deelnemers worden gestimuleerd om binnen de groep hun eigen visie naar voren te brengen. Sinds gebleken is dat VTS bijdraagt aan het verbeteren van het waarnemen en het kritisch-analytisch denken, wordt deze methode ook in andere gebieden toegepast. Zo blijkt dat medisch studenten die deelnamen aan VTS nauwkeuriger diagnoses kunnen stellen bij patiënten.

←terug naar overzicht