zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Het ontdekken van kunst wordt een avontuur met KunstmoNUment

Op dinsdag 9 januari 2018 gaat het project KunstmoNUment weer van start in Villa Mondriaan. KunstmoNUment is een workshopreeks voor ouderen uit Winterswijk en omgeving en hun mantelzorgers. De workshopreeks biedt een gezellige activiteit waarbij de deelnemers op een onbevangen manier naar kunst leren kijken.

Bij het project KunstmoNUment staat VTS centraal. VTS staat voor ‘Visual Thinking Strategies’, een concept waarbij aandacht wordt besteed aan het kijken naar kunst vanuit het perspectief van een groep. Deelnemers leren dat er geen goede of foute antwoorden bestaan. Door goed naar elkaar te luisteren en met elkaar te overleggen kan er heel veel in een schilderij ontdekt worden. Het bijzondere van de VTS-manier van kijken is dat elke ontdekking goed is en iets toevoegt.  

KunstmoNUment bestaat uit vijf sessies van anderhalf uur. De eerste vier sessies maken de deelnemers kennis met de VTS. Tijdens deze sessies neemt een gespreksleider de groep mee op reis door de verschillende museumzalen, maar wordt er ook gekeken naar afbeeldingen van andere kunstenaars. In iedere sessie bespreekt de groep nieuwe spraakmakende schilderijen. Van hele realistische beelden tot aan de meest abstracte werken: alles komt voorbij! De vijfde en laatste dag van KunstmoNUment is een speciale editie, waarin deelnemers niet alleen nieuwe kunstwerken ontdekken, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken en creatief aan de slag gaan.

Villa Mondriaan verlaagt in haar educatieve programma’s de drempel om naar het museum te gaan.  KunstmoNUment is een prachtig voorbeeld hiervan. Vorig jaar is het project een groot succes gebleken. Door het kijken naar kunst kwamen er bijzondere herinneringen naar boven bij de deelnemers, die tot dan toe vergeten waren. De deelnemers gaan ook in deze editie van KunstmoNUment op ontdekkingsreis langs allerlei kunstwerken, leggen nieuwe contacten met gelijkgestemden en maken samen nieuwe herinneringen.

KunstmoNUment zal plaatsvinden op dinsdag 9 januari, 16 januari, 23 januari, 30 januari en 13 februari van 14.30 uur tot 16.00 uur in museum Villa Mondriaan op de Zonnebrink 4 te Winterswijk. De prijs voor vijf sessies bedraagt €50,- voor twee personen (inclusief koffie, thee en iets lekkers). Dit jaar kan ook de Clevercard cadeaukaart bij Villa Mondriaan ingeleverd worden. Aanmelden kan via: educatie@villamondriaan.nl.

←terug naar overzicht