zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

29 juli 2018
Open atelier: koopzondag

Iedere koopzondag opent het Open Kinderatelier op de zolder van museum Villa Mondriaan haar deuren. Op zondag 29 juli worden alle kinderen tussen 11 en 13 uur weer uitgenodigd om mee te doen. Deze keer gaan de kinderen aan de slag met het late werk van Piet Mondriaan met de wereldberoemde kleurvlakken. Lees hier meer.

 

2 maart 2018 t/m 16 september 2018
Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd

 

 

 

 

 

 

Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die gezamenlijk ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. In Terug naar toen herenigt museum Villa Mondriaan van 2 maart t/m 16 september de drie kunstenaars weer voor het eerst sinds hun tentoonstelling in 1909.

In de tentoonstelling Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd beleeft de bezoeker de sfeer van 1909. De tentoonstellingsruimte is omgebouwd tot een ware stijlkamer, met het Stedelijk Museum Amsterdam van begin 1900 als inspiratiebron.
Kijk hier voor meer informatie.

 

2 maart t/m 16 september 2018 
Sander Wassink - 特斯韦克


Van 2 maart t/m 16 september zet de Nederlandse ontwerper Sander Wassink (1984) met de installatie 特斯韦克 het Arco-paviljoen op zijn kop. In het paviljoen creëert Wassink een fictieve pop-up store met alleen maar rode objecten. Deze artikelen zijn gemaakt in China, maar zijn zorgvuldig geselecteerd en gekocht door Wassink in Winterswijk. De winkel maakt museumobjecten van goedkope artikelen, die gemaakt zijn aan de andere kant van de wereld. De overweldigende overheersing van de kleur rood zorgt voor een sferisch en haast religieus effect op de bezoeker. Een must see-tentoonstelling voor deze zomer!
Kijk hier voor meer informatie.

 

2 maart t/m 16 september 2018 
Dutch Design: Ineke Hans 


Vanaf 2 maart toont museum Villa Mondriaan de functionele en stijlvolle meubels van de Nederlands industrieel ontwerper Ineke Hans (1966). Hans staat bekend om haar pragmatische en functionele ontwerp, gekenmerkt door een duidelijke stijl met heldere vormen en kleuren. Hierbij neemt zij traditionele en hedendaagse open source productiemethodes mee in de vervaardiging van haar werk. Ze speelt met de interactie tussen mens, object en ruimte waarbij ze streeft naar sociale en zinvolle ontwerpen.
Kijk hier voor meer informatie.

 

2 maart t/m 16 september 2018 
André Thijssen 


In de twee kamers in het voormalig woonhuis van Piet Mondriaan toont Villa Mondriaan het autonome werk van André Thijssen. In dit werk speelt het ongrijpbare een belangrijke rol. Thijssen kijkt door zijn lens naar situaties in het straatbeeld, waaraan de mens snel voorbijloopt op weg van A naar B. Een van ruimtes is gewijd aan het project Faxinatie. In Faxinatie laat André Thijssen een ouderwets communicatiemiddel weer tot leven komen. In Villa Mondriaan wordt het voor het eerst in museale context getoond.
Kijk hier voor meer informatie.

 

dinsdag 25 september, 2 oktober, 9 oktober, 16 oktober en 23 oktober
Kunstgeschiedeniscursus 'Het Spirituele Pad'


Vanaf 25 september start er weer een nieuwe kunstgeschiedeniscursus door Maria Driessen in museum Villa Mondriaan. De cursus focust op de spirituele invloeden op het werk van bekende kunstenaars vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot aan vandaag. Aan de hand van werken van kunstenaars als Paul Gauguin, Gustave Moreau en Odilon Redon legt Maria de spirituele kunst uit. Het spirituele werk van Mondriaan wordt in deze cursus uiteraard ook niet overgeslagen.     
Kijk hier voor meer informatie over de curus.

 

zondag 11 november om 15:00 uur
Lezing over Mondriaans Spirituele pad 


Op zondag 11 november geeft Jacqueline van Paaschen, kunsthistorica en schrijfster van het boek ‘Mondriaan en Steiner - Wegen naar Nieuwe Beelding’, een lezing in museum Villa Mondriaan te Winterswijk. In het boek belicht Van Paaschen de spirituele stromingen waarvoor Mondriaan zich interesseerde. De esoterie was richtingbepalend voor zijn carrière als kunstenaar.
De lezing sluit aan bij de tentoonstelling ‘Het Spirituele Pad’, te zien in museum Villa Mondriaan van 21 september 2018 tot en met 3 maart 2019. Kosten voor de lezing bedragen €10,- (€7,50 voor Vrienden van Villa Mondriaan). U kunt per e-mail voor de lezing reserveren via info@villamondriaan.nl