zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Lezing in Filmhuis Winterswijk

Op 16 juni vertoont Filmhuis Winterswijk de prachtige documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum: De film van regisseur Oeke Hoogendijk. Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum. In de film zullen de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang zeker niet onvermeld blijven, maar het accent zal nu ook komen te liggen op wat achter de schermen de hoofdzaak was én is: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst. De conservatoren werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de directeuren, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die al die jaren dag en nacht ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt. 400 uur beeldmateriaal samengebald tot één enerverende film. 

Judith Kadee, junior directeur van Villa Mondriaan, zal de film om 20.30 uur inleiden met een lezing waarin zij dieper zal ingaan op het fenomeen ‘museum branding’. Want van het Van Gogh Museum in Amsterdam tot aan de Hermitage in Sint-Petersburg: tegenwoordig wordt er over bijna alle grote musea een documentaire gemaakt. Waarom gebeurt dit juist nu zoveel? En wat betekent dit voor onze beleving van musea?

Er gelden de reguliere entreeprijzen (€4 voor donateurs en CJP-/cultuurkaarthouders en €6 voor overige bezoekers), maar elke bezoeker krijgt een kortingsbon ter waarde van maar liefst €3,- voor de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de natuur in Villa Mondriaan.

Kaarten kunt u binnenkort reserveren via de website van het Filmhuis

←terug naar overzicht