zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nu te zien

Tentoonstelling: Het Spirituele Pad

21 september 2018 t/m 3 maart 2019


Geloof heeft een grote invloed gehad op Mondriaans leven en kunst. Mondriaan groeide op met het streng christelijke gedachtegoed van zijn vader, maar koos zelf uiteindelijk meer de spirituele weg van de theosofie. In de tentoonstelling Het Spirituele Pad staat de religieuze zoektocht van Mondriaan centraal. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, is de gastconservator van de tentoonstelling.

Kijk hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.

 
Piet Mondriaan, Kindje, 19900-1901. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
Piet Mondriaan, Het Singel, 1893. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

 

Stephany Caparn  

21 september t/m 3 maart 2019
 
Stephany Caparn, The Wizard, 2018 
Stephany Caparn, The Explorer, 2018 

Stephany Caparn (1991) laat zich in haar fotografie inspireren door de gestileerde werken uit de Renaissance. De focus uit die periode op het menselijk lichaam met kalme poses, opvallende plooien in de kleding en levensechte beelden komt in Caparns werk terug. Haar fotografie schetst een dromerig beeld van een betere wereld met kenmerkende modieuze outfits en zachte kleuren.

In de serie ‘Nobody Sees a Flower Really’ speelt Caparn met de archetypes van vandaag. Volgens de Zwitserse psychiater Carl Jung zijn archetypes symbolische figuren die we op de een of andere manier onbewust begrijpen. Door levenservaringen zijn deze onderdeel geworden van ons collectieve onderbewustzijn. Caparn wil in deze reeks portretten een nieuwe hedendaagse en meer diverse betekenis aan deze archetypes geven.

 

Frank Bruggeman

21 september t/m 3 maart 2019
 
Frank Bruggeman, The Everywhere Tool Trolley, 2011
Frank Bruggeman, Nature Object #18, 2015

Frank Bruggeman (1966) is als autonoom kunstenaar en ontwerper gefascineerd door de invloed van de mens op de natuur. In zijn installaties en natuurobjecten staat de menselijke omgang met het plantaardige centraal. Bruggeman verwerkt in zijn installaties vaak zowel wilde als gecultiveerde planten in levende en gedroogde staat. Hij betuigt hiermee zijn respect voor botanisch materiaal, dat vaak wordt genegeerd of genadeloos is afgedankt door de mens.

 

Remco Dikken 

21 september t/m 3 maart 2019
 
Remco Dikken, Vrolijk piraatje, 2016. Privécollectie
Remco Dikken, Dansmariekes, 2016. Privécollectie

De in Hengelo geboren kunstenaar Remco Dikken (1981) tekent en schildert al jaren. Overal om zich heen vindt hij onderwerpen voor zijn kleine schilderingen, van een danseres tot aan het voetbalveld. Dikken legt de klemtoon in zijn werk vooral op het beeld. In ieder werk speelt een los onderwerp de hoofdrol, maar naast elkaar creëren de elementen uit de schilderingen een nieuw verhaal. Met de sterke lijnen, het gebrek aan perspectief en de typisch levendige en sfeervolle taferelen is het werk van Dikken steeds herkenbaar.