zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Lesaanbod Primair Onderwijs

Bij Villa Mondriaan vinden we het belangrijk dat kinderen op een vrijblijvende manier kennis kunnen maken met kunst. Het gaat daarbij niet alleen om het letterlijke werk, het schilderij dat aan de muur hangt, maar juist ook om de beleving van kunst. Kunst is niet alleen om naar te kijken: je kunt er nog veel meer mee.

Villa Kleuteruurtje – Groep 1 & 2

Speciaal voor de allerjongsten is een verhalenbundel samengesteld over het leven en de kunst van Piet Mondriaan. Kinderen kunnen op zaal plaatsnemen op kleurige kussens en krijgen enkele verhaaltjes voorgelezen. Deze verhaaltjes gaan over kunstwerken in het museum. Na afloop van het verhaaltje gaan zij de kunstwerken in het echt bekijken. Uiteindelijk wordt er, geïnspireerd op de verhaaltjes en kunstwerken, getekend in het Villa Atelier.

Het Villa Kleuteruurtje duurt ongeveer één uur. Het Villa Kleuteruurtje wordt begeleid door een museumdocent van Villa Mondriaan.

Kosten: €2,- per kind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinderrondleiding – Groep 3, 4, 5 & 6

Het is uiteraard ook mogelijk om de kinderen mee op avontuur te nemen in Villa Mondriaan onder begeleiding van een museumdocent van Villa Mondriaan. In maximaal 40 minuten vertelt de museumdocent niet alleen het verhaal van Piet Mondriaan, maar laat de kinderen vooral het verhaal van Mondriaan zien aan de hand van kunstwerken en foto’s. Met de speurtocht worden de kinderen vervolgens uitgedaagd om nóg beter naar de kunst te kijken.

De rondleiding, inclusief speurtocht, duurt ongeveer één uur. 

Kosten: €2,- per kind


© A. Piek

 

VTS-cursus - Groep 3, 4, 5 & 6

VTS staat voor ‘Visual Thinking Strategies’, een nieuw concept waarbij aandacht wordt besteed aan het kijken naar kunst vanuit het perspectief van een groep. Kinderen leren dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Door goed naar elkaar te luisteren en met elkaar te overleggen kan er heel veel in een schilderij ontdekt worden.

De VTS-cursus neemt in totaal 3 dagdelen in beslag. De lessen worden gegeven door onze eigen museumdocent. De eerste les is op school. In de vertrouwde omgeving van het klaslokaal bespreekt de museumdocent enkele kunstwerken. De tweede les vindt plaats in het museum, waarbij de daar aanwezige kunstwerken centraal staan. De derde dag maken de leerlingen in ons Villa Atelier een eigen kunstwerk, wat vervolgens in de groep besproken wordt. Om de continuïteit te waarborgen worden alle drie de lessen door dezelfde museumdocent verzorgd.

U kunt als school zelf bepalen of de cursus binnen één week wordt gegeven, of verspreid wordt over meerdere weken. Heeft u helaas geen tijd voor drie dagdelen VTS-cursus? Het is ook mogelijk om, tegen een gereduceerd tarief, slechts één bezoek te brengen aan Villa Mondriaan, waarbij de museumdocent aan de hand van de VTS-methode enkele kunstwerken met de leerlingen bespreekt. 

Meer informatie over Visual Thinking Strategies vindt u op de volgende website: http://www.vtshome.org/

Kosten:
€ 10,- per kind (drie dagdelen)
€ 2,- per kind (één uur)

Voor groepen met minder dan 15 personen geldt een eenmalig opstarttarief van € 50,-

 

Leskist – Groep 7 en 8

Voor de groepen 7 en 8 is een speciale leskist ontwikkeld. De leskist leert kinderen met beelden, muziek, taal en spel gevoelens en ervaringen (met betrekking tot kunst) uit te drukken. In de leskist zitten vier verschillende opdrachten.

De inhoud van de leskist:
- Foto’s van landschappen in Winterswijk en omgeving
- Symbolen van het schilderij Uw woord is de waarheid
- Een dobbelsteen met kunstbegrippen
- Een bluetooth-speaker

De leskist wordt gebruikt bij het museumbezoek. De kinderen mogen bijvoorbeeld kiezen welke muziek bij welk schilderij van Mondriaan past. Met de dobbelsteen maken zij spelenderwijs kennis met enkele kunstbegrippen. Het uitvoeren van een opdracht duurt ongeveer tien tot 15 minuten.

Door middel van de opdrachten uit de leskist maken de kinderen kennis met het begrip representatie. Ze ontdekken dat een kunstwerk geen letterlijke kopie van de werkelijkheid is. Wat je ziet, is niet altijd echt. Kunstenaars maken keuzes om dingen toe te voegen of juist weg te laten. Na afloop kunnen de kinderen hier zelf mee gaan experimenteren in ons Villa Atelier. Ze maken een zelfportret. De nadruk ligt op de bewustwording van een eigen identiteit. Als afsluiting kunnen de kunstwerkjes met de groep besproken worden.

De leskist bereidt de kinderen in Winterswijk voor op de Reis naar Abstractie, de vakoverstijgende doorlopende leerlijn die Villa Mondriaan aanbiedt op het Gerrit Komrij College in Winterswijk.

Het voltooien van de opdrachten van de leskist duurt ongeveer één uur. De leerlingen worden hierbij begeleid door een museumdocent van Villa Mondriaan.

Kosten: €2,- per kind

Heeft u interesse of vragen over ons educatieprogramma, neem dan contact op via educatie@villamondriaan.nl.

new nike air max 2019