zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Kunstgeschiedeniscursus

Gedurende het jaar worden er meerdere kunstgeschiedeniscursussen georganiseerd in Villa Mondriaan. De cursussen worden gegeven door Maria Driessen, oprichtster van het kunstgeschiedenisinstituut Mariedusart. Haar stijl van lesgeven is persoonlijk en enthousiasmerend, en de cursussen zijn zowel voor beginners als gevorderden interessant. Wilt u zich aanmelden voor een cursus? Stuur dan een e-mail naar info@villamondriaan.nl

Cursussen worden gegeven in het Nederlands.

 

Start 25 september:
'Het Spirituele Pad'

|
Vanaf 25 september start er weer een nieuwe kunstgeschiedeniscursus door Maria Driessen in museum Villa Mondriaan. De cursus focust op de spirituele invloeden op het werk van bekende kunstenaars vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot aan vandaag. Gelijktijdig aan de cursus is de tentoonstelling Het Spirituele Pad, over de religieuze zoektocht van Piet Mondriaan, te zien in museum Villa Mondriaan.

Religie beïnvloedt al eeuwen de kunstgeschiedenis. In de Middeleeuwen zijn altaarstukken geïnspireerd op de Bijbel de meest voorkomende kunstvorm. Ook in de perioden daarna blijft religie het meest gekozen onderwerp voor kunst. Pas in de 19de eeuw komt daar echt verandering in, wanneer kunstenaars zich gaan richten op hun innerlijke creativiteit in plaats van werken in opdracht. Een enorme diversiteit aan kunststromingen ontstaat vanaf dat moment. Toch betekent dit niet dat kunstenaars religie volledig loslaten. Binnen het symbolisme worden kunstenaars beïnvloed door vormen van spiritualiteit en de niet-zintuigelijke wereld. Deze werken zijn door hun spirituele invloed vaak complex en op het eerste oog moeilijk te begrijpen, anders dan bijvoorbeeld middeleeuwse altaarstukken die direct tot de Bijbel terug te leiden zijn. Aan de hand van werken van kunstenaars als Paul Gauguin, Gustave Moreau en Odilon Redon legt Maria de spirituele kunst uit. Het spirituele werk van Mondriaan wordt in deze cursus uiteraard ook niet overgeslagen.     

De cursus vindt plaats op 25 september, 2 oktober, 9 oktober, 16 oktober en 23 oktober. Kosten voor de cursus bedragen €95,- (€85,- voor Vrienden van Mondriaan en vrijwilligers van het museum). Aanmelden kan via info@villamondriaan.nl.

Deelnemers aan de cursus krijgen tevens korting op de lezing van Jacqueline van Paaschen over Mondriaans relatie met de theosoof Rudolf Steiner. De lezing vindt plaats op 11 november om 15:00 uur.