zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Kunstgeschiedeniscursus

Gedurende het jaar worden er meerdere kunstgeschiedeniscursussen georganiseerd in Villa Mondriaan. De cursussen worden gegeven door Maria Driessen, oprichtster van het kunstgeschiedenisinstituut Mariedusart. Haar stijl van lesgeven is persoonlijk en enthousiasmerend, en de cursussen zijn zowel voor beginners als gevorderden interessant. Wilt u zich aanmelden voor een cursus? Stuur dan een e-mail naar info@villamondriaan.nl

Cursussen worden gegeven in het Nederlands.

Kunstgeschiedeniscursus ‘De man van Artis, Samuel Jessurun de Mesquita’

1, 8, 15, 22 en 29 oktober 2019.

Museum Villa Mondriaan organiseert dit najaar de kunstgeschiedeniscursus ‘de man van Artis’ onder leiding van kunsthistorica Maria Driessen. De cursus is speciaal ontwikkeld voor de komende tentoonstelling van het museum: Mondriaan de Mesquita. Deze tentoonstelling zet Piet Mondriaan in één lijn met Samuel Jessurun de Mesquita, de graficus met de bijnaam ‘de man van Artis’. Deze bijnaam wijst op De Mesquita’s vele bezoeken aan Artis waar hij de dieren vaak portretteerde. De cursus verbindt de man van Artis met andere beroemde dierenkunstenaars, zoals Theresia van der Pant en Carel Visser.

Het dier inspireerde namelijk niet alleen De Mesquita, maar ook talloze andere kunstenaars. Het beginpunt van de cursus ligt ten tijde van het leven van De Mesquita, eind 19de eeuw. Van daaruit wordt het dier als onderwerp in de beeldende kunst en fotografie gevolgd tot in de huidige tijd. De cursus bespreekt een grote en gevarieerde hoeveelheid werk omtrent het dier, zoals van Johan Altorf, Marino Marini, Theresia van der Pant, Barry Flanagan, Carel Visser, Tom Claassen en Berlinde de Bruyckere.

De cursus is vijf dinsdagavonden in oktober (1 t/m 29 okt 2019) en duurt van 19:30 tot ongeveer 21:30 uur. Het vindt plaats in museum Villa Mondriaan en de kosten bedragen €95,- . Er is een korting van €10,- voor Vrienden van het museum.  

U kunt zich opgeven voor de cursus via de mail (info@villamondriaan.nl) of via de telefoon (0543-515400).