zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Van Mondriaan tot Dutch Design

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’, een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met de thema’s rondom De Stijl. Voor meer informatie over dit jaar kijkt u op deze website van het NBTC. 

Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat helemaal in het teken van De Stijl. Zoals altijd tonen we doorlopend het vroege realistische werk van Piet Mondriaan. Daarnaast wordt op 3 maart de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ geopend. De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Daarnaast bleven onder andere Piet Mondriaan en Vilmos Huszár hun hele leven naast abstracte voorstellingen ook realistische kunst maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal. Speciaal voor dit jaar zal ook het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst gedurende het hele jaar in het teken staan van ‘Dutch Design’ en jonge kunstenaars die geïnspireerd zijn door Mondriaan en zijn tijdsgenoten.

Als aanvulling op de tentoonstelling wordt er een uitgebreid evenementenprogramma georganiseerd in Winterswijk. Een overzicht hiervan vindt u hier.

cheap nike free run 5.0

←terug naar overzicht