zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Paviljoen voor hedendaagse kunst

Op 14 mei 2014 werd met de nieuwe tentoonstelling ook de bouw van een nieuwe expositieruimte gevierd: een paviljoen voor hedendaagse kunst.

In een periode van slechts vier weken werd in recordtempo de museumaanbouw gerealiseerd door de medewerkers van de Winterswijkse WBC Bouwgroep. Op deze extra veertig vierkante meter kunnen werken van jonge en innovatieve kunstenaars in inspirerende posities gepresenteerd worden. Enkele werken van deze jonge kunstenaars zijn geïnspireerd door Mondriaans werk. Op deze manier maakt Villa Mondriaan een herbeleving mogelijk van de kunst van Mondriaan, wiens zeventigste sterfdag internationale aandacht krijgt. Niet alleen zijn eigen werk wordt in herinnering gehouden; er wordt ook aandacht besteed aan het feit dat Mondriaan tot op de dag van vandaag kunstenaars inspireert.

In het kader van de lopende tentoonstelling toont het paviljoen het werk ‘Masterpieces’ van de Franse installatiekunstenaar Cyril le Van. Het werk bundelt reproducties van befaamde werken van verscheidene kunstenaars, zoals Ingrès, Mondriaan, Warhol en Hirst. De vragen die Le Van met dit werk stelt zijn: waarom zijn nu juist deze werken zo bekend geworden? Wie beslist wat goede of slechte kunst is? En hoe is het te verklaren dat deze werken zo ontzettend veel geld waard zijn?
Villa Mondriaan mengt zich op deze manier nadrukkelijk in de discussie over de omgang met en de waardering van kunst.

←terug naar overzicht