zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Nieuwe tentoonstelling: Het Spirituele Pad

In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag presenteert museum Villa Mondriaan de tentoonstelling ‘Het Spirituele Pad’. In de najaarstentoonstelling staat de religieuze zoektocht van Mondriaan centraal. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, is gastconservator van deze tentoonstelling

De religie en filosofieën waarmee de kunstenaar in aanraking is gekomen, zijn van groot belang geweest voor Mondriaans zoektocht naar abstractie. Hij groeit in Winterswijk op in een streng calvinistisch gezin. In zijn Winterswijkse schilderijen laat Mondriaan zich dikwijls beïnvloeden door het geloof. Als hij op zijn twintigste naar Amsterdam verhuist om te studeren aan de Rijksacademie, laat hij het hervormde gedachtegoed al snel achter zich. In de hoofdstad komt hij in aanraking met de theosofie. Mondriaan raakt in de ban van deze spirituele stroming en koestert de geschriften van theosofen Madame Blavatsky en Rudolf Steiner. Langzaam maar zeker maakt zijn christelijke geloof plaats voor een meer spirituele levenshouding.

De tentoonstelling in Villa Mondriaan vertelt het verhaal van Mondriaans religieuze ontwikkeling, van zijn doop in Amersfoort tot in zijn eerste contact met de theosofie. Aan de hand van een diverse selectie van religieuze schilderijen en bijzondere historische objecten bewandelt de bezoeker Mondriaans spirituele pad samen met Benno Tempel, die ook de audiotour heeft ingesproken.

 
Piet Mondriaan, Zelfportret, 1908. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
Piet Mondriaan, Kindje, 1900-1901. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
 
Piet Mondriaan, Twee chrysanten, ca 1899-1900. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
Piet Mondriaan, Het Singel, 1893. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.

←terug naar overzicht