zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Lezing Sam Drukker over portretkunst

Museum Villa Mondriaan organiseert op zondag 8 september een lezing van Sam Drukker. U heeft ze wellicht al gezien op zaal: het grote portret van Jan Cremer met opgedroogde klodders verf, maar ook het kleine paneel waarop Matthijs Röling in een paar penseelstreken is gevat. Passend bij de tentoonstelling Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars geeft Sam Drukker een lezing over portretkunst.

Piet Mondriaan schilderde korte tijd portretten in opdracht en omarmde gedurende zijn loopbaan verschillende stijlen en onderwerpen. Ook Sam Drukker schildert portretten in opdracht, maar ook in zijn vrije werk is het onderwerp altijd de mens. Op zijn typische en enthousiasmerende wijze schetst hij een beeld van de wereld van het portret en de magie van het atelier. De psychologische kant van de mens tegenover hem en de abstractie van het beeld bepalen het eindresultaat. En dát heeft hij dan weer gemeen met Mondriaan. Tijdens deze lezing gaat Sam Drukker in op zijn werk en werkwijze, portretkunst en de portretten van Mondriaan in het bijzonder. 

Sam Drukker (1957) studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en werkte later onder meer in Parijs en Barcelona. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands succesvolste portret- en figuurschilders. Hij werkt in een schetsmatige schilderstijl, waarin brede streken en subtiele details elkaar afwisselen. Sam Drukker heeft bekende en onbekende Nederlanders geportretteerd. Hij doceert aan de Wackers Academie in Amsterdam en is mede-oprichter van het Nederlands Portretschap. Werk van Sam Drukker is in vele collecties opgenomen en is onder andere te zien in binnen- en buitenland, zoals in het ministerie van OCW, Museum Flehite Amersfoort, Museum Lam, de collectie Fentener van Vlissingen, Drents Museum Assen, BAC Zwitserland, MEAM Barcelona en het Joods Historisch Museum Amsterdam.  

De lezing vindt plaats op zondag 8 september om 14.30 uur in de Jan van der Ploegzaal in museum Villa Mondriaan.  Na afloop staat de koffie en thee voor u klaar om rustig na te praten. De reguliere prijs bedraagt €12,- per persoon en de speciale Vriendenprijs voor de lezing is €9,- per persoon.

Om deel te nemen aan de lezing dient u zich aan te melden via info@villamondriaan.nl of telefonisch via 0543-515400.

←terug naar overzicht