zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

3, 10 en 17 april 2018 
Kunstgeschiedeniscurus: Focus op Figuratie

Ook in de ban van het spannende werk van Neo Rauch in de Fundatie in Zwolle? Of prikkelt het figuratieve werk van Jan Sluijters u meer? Ontdek meer over de wonderen van de figuratieve schilderkunst in de kunstgeschiedeniscursus ‘Focus op figuratie’ in Villa Mondriaan. In drie avonden laat Maria Driessen de diversiteit van de figuratieve kunst van de laatste decennia zien. Kijk hier voor meer informatie.    

 

2 maart 2018 t/m 16 september 2018
Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd

 

 

 

 

 

 

Museum Villa Mondriaan brengt drie kunstenaars samen die gezamenlijk ruim 100 jaar geleden een veelbesproken tentoonstelling van hun werk in het Stedelijk Museum Amsterdam organiseerden. Deze drie kunstenaars zijn Piet Mondriaan, die zich ontpopte tot een van de meest invloedrijke kunstenaars ter wereld, Nederlands publiekslieveling Jan Sluijters en de in vergetelheid geraakte kunstenaar Cees Spoor. In Terug naar toen herenigt museum Villa Mondriaan van 2 maart t/m 16 september de drie kunstenaars weer voor het eerst sinds hun tentoonstelling in 1909.

In de tentoonstelling Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd beleeft de bezoeker de sfeer van 1909. De tentoonstellingsruimte is omgebouwd tot een ware stijlkamer, met het Stedelijk Museum Amsterdam van begin 1900 als inspiratiebron. Kijk hier voor meer informatie.

 

2 maart t/m 16 september 2018 
Sander Wassink - 特斯韦克


Van 2 maart t/m 16 september zet de Nederlandse ontwerper Sander Wassink (1984) met de installatie 特斯韦克 het Arco-paviljoen op zijn kop. In het paviljoen creëert Wassink een fictieve pop-up store met alleen maar rode objecten. Deze artikelen zijn gemaakt in China, maar zijn zorgvuldig geselecteerd en gekocht door Wassink in Winterswijk. De winkel maakt museumobjecten van goedkope artikelen, die gemaakt zijn aan de andere kant van de wereld. De overweldigende overheersing van de kleur rood zorgt voor een sferisch en haast religieus effect op de bezoeker. Een must see-tentoonstelling voor deze zomer!

 

2 maart t/m 16 september 2018 
Dutch Design: Ineke Hans 


Vanaf 2 maart toont museum Villa Mondriaan de functionele en stijlvolle meubels van de Nederlands industrieel ontwerper Ineke Hans (1966). Hans begon als meubelontwerper, maar ontwerpt inmiddels zowel industriële producten en meubels als handgemaakte objecten voor internationale labels. Hans staat bekend om haar pragmatische en functionele ontwerp, gekenmerkt door een duidelijke stijl met heldere vormen en kleuren. Hierbij neemt zij traditionele en hedendaagse open source productiemethodes mee in de vervaardiging van haar werk. Ze speelt met de interactie tussen mens, object en ruimte waarbij ze streeft naar sociale en zinvolle ontwerpen.

 

André Thijssen 
2 maart t/m 16 september 2018 


In de twee kamers in het voormalig woonhuis van Piet Mondriaan toont Villa Mondriaan het autonome werk van André Thijssen. In dit werk speelt het ongrijpbare een belangrijke rol. Thijssen kijkt door zijn lens naar situaties in het straatbeeld, waaraan de mens snel voorbijloopt op weg van A naar B. Een van de kamers is gewijd aan het project Faxinatie. In Faxinatie laat André Thijssen een ouderwets communicatiemiddel weer tot leven komen. In de jaren 90 stuurden Thijssen en artdirector Hans Wolf elkaar bijna dagelijks een fax met een reactie op beeld uit de media. Van de ruim 4000 faxen bundelden zij er 618 bijeen in het boek Faxinatie, dat begin 2018 uitkwam. In Villa Mondriaan wordt het voor het eerst in museale context getoond. Lees hier meer.