zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

3 maart t/m 24 september: Figuratie in Stijl

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Tevens zijn onder andere Bart van der Leck en Vilmos Huszár hun hele leven figuratieve kunst blijven maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal.

Afbeelding: Vilmos Huszár, Bloeiende Appelboom (1957). Collectie Gemeentemuseum, Den Haag.

3 februari t/m 30 april: Chromatology

De designstudio Raw Color uit Eindhoven heeft op 3 februari het Arco-paviljoen geopend met de installatie Chromatology. Raw Color heeft zich voor het hele paviljoen laten inspireren door het vroege Winterswijkse werk van Piet Mondriaan. Chromatology bestaat uit papierversnipperaars die verbonden zijn met sensoren. Met papiersnippers in natuurlijke kleuren wordt geleidelijk een kleurrijk kunstwerk opgebouwd. De bezoeker bepaalt hoe het kunstwerk eruit komt te zien: iedere beweging langs de installatie wordt opgepikt door sensoren die de versnipperaars activeren. De kleurrijke snippers doen denken aan vallende bladeren in de Winterswijkse natuur. De kleuren die Mondriaan gebruikte om Winterswijk en omgeving te schilderen komen terug in de rollen papier van de installatie, de wanden van het paviljoen en de sfeervolle foto’s van Winterswijkse bossen van Mike Roelofs.    

Noot: Bij dit artikel is een afbeelding van Chromatology gebruikt uit een eerdere tentoonstelling. In Villa Mondriaan zal Chromatology te zien zijn in kleuren die Piet Mondriaan gebruikte om Winterswijk te schilderen.

3 maart t/m 24 september: Dutch Design door Dirk Vander Kooij

Met zijn 3D geprinte objecten combineert Dirk Vander Kooij (1983) design met technologie. Hij studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met het ontwerp ‘Endless Prototyping’. De precieze techniek van 3D printen tijdens zijn afstuderen maakte het een moeilijk en tijdsintensief proces om een stoel te printen. Met het concept van ‘Endless Prototyping’ was Vander Kooij daarom de eerste persoon die een groter object heeft geprint.

Vander Kooij maakt zelf de machines die zijn meubels produceren. Hij gebruikt in zijn ontwerpen het liefst alleen gerecycled materiaal. De structuur van het plastic speelt een grote rol en verschilt per object vanwege het gerecyclede materiaal. Geen enkel voorwerp van Vander Kooij is daarom hetzelfde. In museum Villa Mondriaan staan in totaal 6 bijzondere stoelen en een even bijzondere lamp tentoongesteld. Deze objecten gaan gepaard met een video, waarin het productieproces op een eigenzinnige manier wordt uitgelegd.

Maart: escape room 'The Mystery of Mondrian'

In samenwerking met Villa Mondriaan wordt er momenteel door Lisanne Halleriet (eigenaar van de succesvolle organisatie Escape Room Winterswijk) een echte Mondriaan escaperoom opgezet. Deze escaperoom staat garant voor een mysterieuze en spannende ervaring, waarbij op speelse wijze een inkijk geboden wordt in het leven van Piet Mondriaan. De Mondriaan escaperoom opent medio februari haar deuren.

20 april: lezing door Ludo van Halem over Mathilda 'Til' Brugman

Op donderdag 20 april geeft Ludo van Halem een lezing bij museum Villa Mondriaan. Van Halem is werkzaam bij het Rijksmuseum Amsterdam als conservator 20ste-eeuwse kunst, met moderne kunst en design als specialismen.

De lezing staat in het teken van het 100-jarig bestaan van kunstbeweging De Stijl en zal gaan over Mathilda (‘Til’) Brugman, een goede vriendin van Piet Mondriaan. Van Halem omschrijft Brugman als een “klankdichteres, talenwonder en bemiddelaar voor het werk van Piet Mondriaan”. In 1923 probeerde zij een adembenemend De Stijl-interieur te scheppen, met bijdragen van Huszár, Rietveld, Van Doesburg, Schwitters en El Lissitzky. Hier is ze volgens Van Halem ten dele in geslaagd.

Het Rijksmuseum heeft een Rietveldstoel uit haar interieur. Dit was de aanleiding voor een uitgebreid onderzoek en een reconstructie. In het Rijksmuseum Bulletin van juni publiceert Ludo van Halem een artikel hierover, en ter ere van het De Stijl jaar komt hij op donderdag 20 april over dit onderwerp een lezing geven bij museum Villa Mondriaan. De lezing zal ongeveer een uur duren, en aansluitend is er tijd om dhr. van Halem enkele vragen te stellen.

Datum: donderdag 20 april
Tijd: inloop vanaf 19:30 uur, lezing van 20:00 tot ongeveer 21:00 uur (achteraf de mogelijkheid om vragen te stellen!)

Toegang
Normaal tarief: €10,00
Tarief Vrienden van Mondriaan: €7,50

Aanmelden: via info@villamondriaan.nl

28 mei: Menschen-Worte: Een muziek-theatraal programma rond gedichten van Hans Arp

Op 28 mei wordt in Villa Mondriaan het muziek-theatrale concert Menschen-Worte rondom de poëzie van Hans Arp opgevoerd. De beeldend kunstenaar én dichter Hans Arp behoorde tot de kunstenaarsgroepering De Stijl en werkte samen met onder meer de oprichter Theo van Doesburg. Zijn absurdistische gedichten vormen de basis van de collageachtige uitvoering in Villa Mondriaan. De muziek is van de hand van componiste Astrid Kruisselbrink in samenwerking met de musici van Stichting KNARS. Menschen-Worte is een coproductie met het Kröller-Müller museum. Wees voorbereid op een speelse voorstelling tussen de kunst van Piet Mondriaan!

23 september: Mondriaan by Night

Op 23 september zal er een avond vol muziek, kunst en cultuur plaatsvinden in Winterswijk. Het hele dorp wordt omgetoverd tot een boogie-woogie paradijs, zoals Mondriaan dat gewaardeerd zou hebben.

2017: Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’, een speciale route door Nederland. Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat in 2017 helemaal in teken van De Stijl en de jonge moderne kunstenaars die zij daarmee inspireerden. Meer informatie hierover leest u op deze pagina.