zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Nieuwe tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De generatiegenoten Mondriaan en De Mesquita hadden eenzelfde doel om de werkelijkheid te abstraheren om tot een zo objectief mogelijk beeld te komen. Beiden stierven in 1944 maar Mondriaans werk is na de Tweede Wereldoorlog gevierd en Mesquita’s werk bijna vergeten. In Mondriaan de Mesquita wordt het vroege werk van Mondriaan naast het midden en late werk van Mesquita geplaatst. Welke keuzes zijn bepalend geweest in hun artistieke ontwikkeling en wat was er van Mondriaan geworden als hij andere keuzes had gemaakt?

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Arnout Visser in museum Villa Mondriaan

Vanaf 27 september is het werk van Arnout Visser (1962) te zien op het designplatform van museum Villa Mondriaan. Visser speelt met het breekbare en tegelijkertijd harde karakter van glas in de vorm van organische lampen en robuuste poefs.

De natuur is Vissers grootste inspiratiebron en dit is terug te zien in zijn werken. Zo lijken zijn Big Mushroom lampen gigantische kleurrijke paddenstoelen en dragen zijn Basket Stools de afdrukken van wilgentakken. In zijn Explosionspheres drukt Visser vloeibaar glas door een metalen raster waardoor er kleine glasexplosies ontstaan. De kleine glasexplosies zijn gevat in een grote bol reflecteren als honderden kleine spiegels hun omgeving.

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Celine van den Boorn, Near the European Border

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken te bekijken moet de bezoeker op klompen door de modder lopen. Het paviljoen heeft het komende half jaar een geheel eigen landschap waar de bezoeker middenin staat.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto.

Klik hier voor meer informatie.

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Textiel in de Villa

De villa kent naast de bekende familie Mondriaan ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren ’70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven. 

Afbeelding: Meneer El-Yadari        

Klik hier voor meer informatie. 

5 nov t/m 12 dec 2019 - De kinderkunstclub is terug bij museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan zoekt naar kleine creatievelingen! Alle jonge Mondriaans die het leuk vinden om te tekenen, schilderen, timmeren, knippen, plakken, boetseren en zagen zijn van harte welkom in de kinderkunstclub.

Vanwege het succes van de vorige keer organiseert het museum een nieuwe reeks van de kinderkunstclub. De kinderen worden eerst meegenomen in het museum en maken aan de hand van een interactieve introductie kennis met een bekende kunstenaar en/of kunststroming. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag in het Villa Atelier. Elke keer staat er weer een ander thema, materiaal en techniek op het programma. De jongste groep gaat onder andere zelf verf maken. De oudste groep maakt onder andere een houtsnede.

Na afloop van het programma wordt al het werk getoond in een kleine expositie. Iedereen is van harte welkom om het werk van de Mondriaans in de dop te bekijken. Uiteraard mogen de kleine kunstenaars het werk ook zelf mee naar huis nemen.

Kinderen uit groep 1 t/m 4 zijn elke dinsdagmiddag van 15:00-16:30 uur welkom in het museum. Er zijn vijf workshops die verdeeld zijn over zes weken, van 5 nov t/m 10 dec 2019. In de week van Sinterklaas, dinsdag 3 en donderdag 5 december, slaan we een keertje over. De workshops voor kinderen uit groep 5 t/m 8 zijn elke donderdagmiddag van 15:00-16:30 uur. Deze vijf workshops zijn ook verdeeld over zes weken en duren van 7 nov t/m 12 dec 2019.

De prijs voor de vijf workshops is €30,- .

Aanmelden kan voor 1 november 2019 via educatie@villamondriaan.nl of door te bellen naar 0543-515400.

Hele decembermaand - Voedselbankactie in museum Villa Mondriaan

Iedereen verdient een feestelijke decembermaand. Museum Villa Mondriaan werkt in december samen met de Voedselbank Oost-Achterhoek om alle pakketten deze maand zo goed mogelijk te vullen. In plaats van met pin of contant kunnen bezoekers in december bij het museum ook betalen met potten jam, blikgroenten en andere boodschappen. Iedereen die helpt inzamelen krijgt zelf ook een cadeautje: voor ieder product kan een entreekaartje voor €6, dus met €3 korting, gekocht worden.

Klik hier voor meer informatie. 

24 januari 2020 - Ontmoet de kunstenaar: collegetour met Celine van den Boorn

De kunstenaar Celine van den Boorn wordt door onze  directeur Charlotte Rixten geïnterviewd volgens het format van het programma ‘Collegetour’. Het publiek kan vragen stellen over de rol van de vrouw in de kunstwereld en het werk van Van den Boorn. Na het interview gaan we gezamenlijk naar het werk van Van den Boorn kijken.

Klik hier voor meer informatie. 

 

21 januari, 28 januari, 4 februari, 11 februari en 18 februari 2020 - Kunstgeschiedeniscursus: Vrouwen in beeld

Vijf weken lang vertelt kunsthistorica Maria Driessen iedere dinsdagavond over vrouwen in de beeldhouwkunst door de geschiedenis heen. Wanneer begon dat, wie waren de pioniers en hoe was de reactie van de omgeving? 

Klik hier voor meer informatie.