zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

29 september 2017 t/m 25 februari 2018: Jong & Veelbelovend

 
Afbeelding links: Piet Mondriaan, Koeien in een stal (ca. 1898-1899). Collectie Gemeentemuseum Den Haag
Afbeelding rechts: Satijn Panyigay, La Pieta. Galerie Caroline O’Breen

Museum Villa Mondriaan presenteert vanaf 29 september de tentoonstelling 'Jong & Veelbelovend'. In de tentoonstelling wordt aandacht geschonken aan jong artistiek talent van verleden en heden. Uit een lijst genomineerden, die werd samengesteld met advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, selecteerde Villa Mondriaan acht jonge talentvolle fotografen die zijn uitgenodigd een reactie te geven op een schilderij van de vroege Mondriaan. De foto’s van onder meer Louise te Poele, Vytautas Kumža en Lonneke van der Palen worden zij aan zij met de werken van Mondriaan tentoongesteld. Zo inspireert het jonge talent van Mondriaan het jonge talent van vandaag. Lees hier meer over de tentoonstelling.

Dutch Design

Verlengd! 3 augustus t/m 25 februari 2018: Dutch Design: Christie van der Haak


Christie van der Haak voor Villa Mondriaan (detail).
Na getoond te zijn in onder andere Miami, Cuba en Den Haag zullen de kleurrijke patronen van Christie van der Haak vanaf 3 augustus in museum Villa Mondriaan te zien zijn. Daarmee maakt textieldesign voor het eerst haar intrede in Villa Mondriaan. In haar textieldesign combineert Van der Haak traditionele, uitbundige patronen met hedendaagse designtechnieken. Ze mengt op creatieve wijze uiteenlopende materialen, zoals handgeweven tapijten met intense kleurenprints op behang. De combinatie van handwerk en mechanische technieken staan dan ook centraal in haar werk. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Christie van der Haak.

De tentoonstelling Dutch Design: Christie van der Haak is nog de hele winterperiode te zien in museum Villa Mondriaan. Vanwege aanhoudend succes is de tentoonstelling verlengd tot en met 25 februari. Lees hier meer.

25 januari 2018: Lezing door Christie van der Haak


Kunstwerk Christie van der Haak in het Arco-Paviljoen. Foto: ©Daniel Hoitink.

Ter gelegenheid van haar succesvolle tentoonstelling in het Arco-paviljoen zal Christie van der haak op 25 januari 2018 persoonlijk een lezing in Villa Mondriaan komen verzorgen. Hierin zal zij vertellen over haar werk en inspiratiebronnen. De lezing begint om 19:30.  Deelname bedraagt €10,00 per persoon. Voor Vrienden en vrijwilligers van Villa Mondriaan bedraagt de toegang €7,50. U kunt zich aanmelden voor de lezing door te mailen naar info@villamondriaan.nl. Klik hier voor meer informatie.

29 september 2017 t/m 25 februari 2018: Dutch Design: Paul Salet


Paul Salet, Noir nr. 2 (2017). Atelier Paul Salet

Oude meubelstukken krijgen een nieuw leven in de Dutch Design-tentoonstelling van Paul Salet, die vanaf 29 september te zien is in museum Villa Mondriaan. In zijn designwerk reageert Salet op de wegwerpcultuur van vandaag. Hij is van mening dat er al meer dan voldoende meubilair op de wereld is.In plaats van nieuw meubilair te produceren, bouwt Salet zijn ontwerpen daarom op uit afgedankte meubelen. Door eindeloos te zagen, schaven en schuren worden nieuwe stoelen uit hun oude vorm bevrijd. Zo ontstaan unieke stoelen, tweezitters, tafels en kasten als lichte en functionele creaties. Lees hier meer over het design van Paul Salet.

Overig

2017: Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’, een speciale route door Nederland. Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat in 2017 helemaal in teken van De Stijl en de jonge moderne kunstenaars die zij daarmee inspireerden. Meer informatie hierover leest u op deze pagina. 

Vanaf 9 januari 2018: Kunstgeschiedeniscursus 'Wat is Kunst?'

‘Wat is kunst?’ is de vraag die centraal staat bij de nieuwe kunstgeschiedeniscursus die in januari in Villa Mondriaan zal plaatsvinden. De kunstgeschiedeniscursus in museum Villa Mondriaan biedt een overzicht van de verschillende opvattingen over ons hedendaagse idee van kunst. De cursus zal op vijf dinsdagavonden plaatsvinden: op 9 januari, 16 januari, 23 januari, 30 januari en 6 februari van 19:30 tot 21:30 in museum Villa Mondriaan. Deelname aan de cursus kost €95,-. Vrienden en vrijwilligers van Villa Mondriaan krijgen korting en betalen slechts €85,-. Aanmelden kan via info@villamondriaan.nl


Marcel Duchamp, Fountain (1964, origineel uit 1917). Collectie Tate Gallery, Londen.