zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Nieuwe tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De generatiegenoten Mondriaan en De Mesquita hadden eenzelfde doel om de werkelijkheid te abstraheren om tot een zo objectief mogelijk beeld te komen. Beiden stierven in 1944 maar Mondriaans werk is na de Tweede Wereldoorlog gevierd en Mesquita’s werk bijna vergeten. In Mondriaan de Mesquita wordt het vroege werk van Mondriaan naast het midden en late werk van Mesquita geplaatst. Welke keuzes zijn bepalend geweest in hun artistieke ontwikkeling en wat was er van Mondriaan geworden als hij andere keuzes had gemaakt?

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Arnout Visser in museum Villa Mondriaan

Vanaf 27 september is het werk van Arnout Visser (1962) te zien op het designplatform van museum Villa Mondriaan. Visser speelt met het breekbare en tegelijkertijd harde karakter van glas in de vorm van organische lampen en robuuste poefs.

De natuur is Vissers grootste inspiratiebron en dit is terug te zien in zijn werken. Zo lijken zijn Big Mushroom lampen gigantische kleurrijke paddenstoelen en dragen zijn Basket Stools de afdrukken van wilgentakken. In zijn Explosionspheres drukt Visser vloeibaar glas door een metalen raster waardoor er kleine glasexplosies ontstaan. De kleine glasexplosies zijn gevat in een grote bol reflecteren als honderden kleine spiegels hun omgeving.

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Celine van den Boorn, Near the European Border

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het Arco-paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken te bekijken moet de bezoeker op klompen door de modder lopen. Het paviljoen heeft het komende half jaar een geheel eigen landschap waar de bezoeker middenin staat.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto.

Klik hier voor meer informatie.

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Textiel in de Villa

De villa kent naast de bekende familie Mondriaan ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren ’70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven. 

Afbeelding: Meneer El-Yadari        

Klik hier voor meer informatie. 

16 januari t/m 13 februari 2020 - Eerste kinderkunstclub van 2020!

Museum Villa Mondriaan zoekt naar kleine creatievelingen! Alle jonge Mondriaans die het leuk vinden om te tekenen, schilderen, timmeren, knippen, plakken, boetseren en zagen zijn van harte welkom in de kinderkunstclub.

Klik hier voor meer informatie. 

24 januari 2020 - Ontmoet de kunstenaar: collegetour met Celine van den Boorn

De kunstenaar Celine van den Boorn wordt door onze directeur Charlotte Rixten geïnterviewd volgens het format van het programma ‘Collegetour’. Het publiek kan vragen stellen over de rol van de vrouw in de kunstwereld en het werk van Van den Boorn. Na het interview gaan we gezamenlijk naar het werk van Van den Boorn kijken.

Klik hier voor meer informatie. 

 

21 januari, 28 januari, 4 februari, 11 februari en 18 februari 2020 - Kunstgeschiedeniscursus: Vrouwen in beeld

Vijf weken lang vertelt kunsthistorica Maria Driessen iedere dinsdagavond over vrouwen in de beeldhouwkunst door de geschiedenis heen. Wanneer begon dat, wie waren de pioniers en hoe was de reactie van de omgeving? 

Klik hier voor meer informatie.