zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Nieuwe tentoonstelling: Mondriaan de Mesquita

Museum Villa Mondriaan zet in Mondriaan de Mesquita van 27 september 2019 t/m 1 maart 2020 de grote meester Piet Mondriaan (1872-1944) in één lijn met graficus, sierkunstenaar en tekenaar Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944).

De generatiegenoten Mondriaan en De Mesquita hadden eenzelfde doel om de werkelijkheid te abstraheren om tot een zo objectief mogelijk beeld te komen. Beiden stierven in 1944 maar Mondriaans werk is na de Tweede Wereldoorlog gevierd en Mesquita’s werk bijna vergeten. In Mondriaan de Mesquita wordt het vroege werk van Mondriaan naast het midden en late werk van Mesquita geplaatst. Welke keuzes zijn bepalend geweest in hun artistieke ontwikkeling en wat was er van Mondriaan geworden als hij andere keuzes had gemaakt?

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Arnout Visser in museum Villa Mondriaan

Vanaf 27 september is het werk van Arnout Visser (1962) te zien op het designplatform van museum Villa Mondriaan. Visser speelt met het breekbare en tegelijkertijd harde karakter van glas in de vorm van organische lampen en robuuste poefs.

De natuur is Vissers grootste inspiratiebron en dit is terug te zien in zijn werken. Zo lijken zijn Big Mushroom lampen gigantische kleurrijke paddenstoelen en dragen zijn Basket Stools de afdrukken van wilgentakken. In zijn Explosionspheres drukt Visser vloeibaar glas door een metalen raster waardoor er kleine glasexplosies ontstaan. De kleine glasexplosies zijn gevat in een grote bol reflecteren als honderden kleine spiegels hun omgeving.

Klik hier voor meer informatie

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Celine van den Boorn, Near the European Border

De landschappelijke werken van Celine van den Boorn (1978) zijn vanaf 27 september te zien in het paviljoen bij museum Villa Mondriaan. Ze schildert de menselijke aanwezigheid weg uit bestaande persfoto’s, waardoor er bevreemdende beelden ontstaan. Om de werken te bekijken moet de bezoeker op klompen door de modder lopen. Het paviljoen heeft het komende half jaar een geheel eigen landschap waar de bezoeker middenin staat.

Afbeelding: Celine van den Boorn, Near the European border #17, 2018, acryl op foto.

Klik hier voor meer informatie.

27 september 2019 t/m 1 maart 2020 - Textiel in de Villa

De villa kent naast de bekende familie Mondriaan ook andere oud-bewoners, waaronder Marokkaanse arbeidsmigranten uit de jaren ’70. Zij vertellen door middel van persoonlijke verhalen over hun plek in het Winterswijkse textielverleden. De verhalen op zaal zijn een beginpunt waar vanuit bezoekers nieuwe verhalen kunnen insturen. Zo blijft de dialoog tussen de Villa en haar bewoners in leven. 

Afbeelding: Meneer El-Yadari        

Klik hier voor meer informatie. 

 

1, 8, 15, 22 en 29 oktober 2019 - Kunstgeschiedeniscursus Maria Driessen: De man van Artis

Museum Villa Mondriaan wijdt in het najaar een tentoonstelling aan het werk van Samuel Jessurun de Mesquita. Een mooie aanleiding voor een cursus. Het dier inspireerde niet alleen De Mesquita, maar ook talloze andere kunstenaars. Het beginpunt voor die belangstelling ligt in de negentiende eeuw. Van daaruit wordt het dier als onderwerp in de beeldende kunst en fotografie gevolgd tot in de huidige tijd.  Dat het dier niet zomaar een onderwerp is, zal duidelijk worden in de cursus. De verbeelding van het dier, ongeacht de manier waarop dat gebeurt, raakt ons en roept gevoelens op. Kunstenaars maken daar gebruik van: sommigen geven ons een vertederend gevoel, anderen confronteren ons met onze wreedheid jegens het dier. Een grote en gevarieerde hoeveelheid werk omtrent het dier gaat bekeken en besproken worden, zoals van Johan Altorf, Marino Marini, Theresia van der Pant, Barry Flanagan, Carel Visser, Tom Claassen en Berlinde de Bruyckere.

Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding: Samuel Jessurun de Mesquita, zebra, ca. 1918, houtsnede op papier. Coll. Kunstmuseum Den Haag

AFGELAST! 4 oktober 2019 - Ladies Night: collegetour met Celine van den Boorn

Helaas moeten we ons evenement Ladies Night met Celine van den Boorn verplaatsen. De volgende Ladies Night zal volgend jaar plaatsvinden, dus houd onze kanalen in de gaten voor meer informatie!

De vrouwelijke kunstenaar Celine van den Boorn wordt door onze eveneens vrouwelijke directeur Charlotte Rixten geïnterviewd volgens het format van het programma ‘Collegetour’. Het publiek kan vragen stellen over de rol van de vrouw in de kunstwereld en het werk van Van den Boorn. Na het interview gaan we gezamenlijk naar het werk van Van den Boorn kijken.

Klik hier voor meer informatie

24 oktober 2019 - Kinderworkshop 

In het kader van de Maand van de Geschiedenis “Zij/hij” en passend bij het late werk van Piet Mondriaan organiseert museum Villa Mondriaan een speciale workshop.

Op donderdag 24 oktober verwelkomt museum Villa Mondriaan alle kleine kunstenaars die graag in de voetsporen van de kunstenaar Sophie Taeuber-Arp treden.  Ze is één van de belangrijkste kunstenaars van de abstracte kunst van de 20e eeuw, tijdgenoot van Piet Mondriaan en vrouw van de beroemde kunstenaar Hans Arp.

Net als Piet Mondriaan maakte ze spannende composities met kleurvlakken en lijnen. Er zijn echter ook verschillen in hun werken. Taeuber-Arp gebruikte meer kleuren dan de primaire kleuren van Mondriaan en maakte niet alleen gebruik van rechte lijnen maar ook van cirkels en diagonalen. 

Na een korte introductie over de kunstenaar Sophie Taeuber-Arp gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze gaan oefenen met het maken van spannende composities met vrolijke kleuren. Wanneer iedereen de stijl van Sophie onder de knie heeft, gaan ze groot werken.

Na afloop mag iedereen natuurlijk zijn of haar meesterwerk mee naar huis nemen. 

 

De workshop is op donderdag 24 oktober van 14:00 tot 15:30 uur in museum Villa Mondriaan op Zonnebrink 4 te Winterswijk. De workshop is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De kosten zijn €2,- per persoon.

Opgeven kan voor 20 oktober 2019 via educatie@villamondriaan.nl.

5 nov t/m 12 dec 2019 - De kinderkunstclub is terug bij museum Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan zoekt naar kleine creatievelingen! Alle jonge Mondriaans die het leuk vinden om te tekenen, schilderen, timmeren, knippen, plakken, boetseren en zagen zijn van harte welkom in de kinderkunstclub.

Vanwege het succes van de vorige keer organiseert het museum een nieuwe reeks van de kinderkunstclub. De kinderen worden eerst meegenomen in het museum en maken aan de hand van een interactieve introductie kennis met een bekende kunstenaar en/of kunststroming. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag in het Villa Atelier. Elke keer staat er weer een ander thema, materiaal en techniek op het programma. De jongste groep gaat onder andere zelf verf maken. De oudste groep maakt onder andere een houtsnede.

Na afloop van het programma wordt al het werk getoond in een kleine expositie. Iedereen is van harte welkom om het werk van de Mondriaans in de dop te bekijken. Uiteraard mogen de kleine kunstenaars het werk ook zelf mee naar huis nemen.

Kinderen uit groep 1 t/m 4 zijn elke dinsdagmiddag van 15:00-16:30 uur welkom in het museum. Er zijn vijf workshops die verdeeld zijn over zes weken, van 5 nov t/m 10 dec 2019. In de week van Sinterklaas, dinsdag 3 en donderdag 5 december, slaan we een keertje over. De workshops voor kinderen uit groep 5 t/m 8 zijn elke donderdagmiddag van 15:00-16:30 uur. Deze vijf workshops zijn ook verdeeld over zes weken en duren van 7 nov t/m 12 dec 2019.

De prijs voor de vijf workshops is €30,- .

Aanmelden kan voor 1 november 2019 via educatie@villamondriaan.nl of door te bellen naar 0543-515400.