zonnebrink 4, 7101 nc winterswijk

Agenda

3 maart t/m 24 september: Figuratie in Stijl


Vilmos Huszár, Bloeiende Appelboom (1957). Collectie Gemeentemuseum, Den Haag.

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl veroorzaakte begin twintigste eeuw veel commotie met haar vurige pleidooi voor abstractie. Om dichter bij de universele harmonie te komen, gaven kunstenaars als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Vilmos Huszár en Bart van der Leck de voorkeur aan geometrische vormen en primair kleurgebruik. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de oprichters van De Stijl hun carrière veelal begonnen met het schilderen van realistische landschappen en portretten. Tevens zijn onder andere Bart van der Leck en Vilmos Huszár hun hele leven figuratieve kunst blijven maken. In de tentoonstelling ‘Figuratie in Stijl’ wordt het spanningsveld tussen realistische en abstracte vormen uitgelicht en verder onderzocht. Het vroege én late figuratieve werk van de pioniers van abstracte kunst staat daarbij centraal. Lees hier meer over de tentoonstelling 'Figuratie in Stijl'.

3 maart t/m 24 september: Dutch Design: Dirk Vander Kooij

Het gehele jaar wordt in Villa Mondriaan Dutch Design getoond dat is geïnspireerd door Piet Mondriaan en De Stijl. Het Dutch Design-programma is onderdeel van het themajaar 100 Jaar De Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design, waar Villa Mondriaan bij aangesloten is.  

Met zijn 3D geprinte objecten combineert Dirk Vander Kooij (1983) design met technologie. Vander Kooij maakt zelf de machines die zijn meubels produceren. Hij gebruikt in zijn ontwerpen het liefst alleen gerecycled materiaal. Geen enkel voorwerp van Vander Kooij is daarom hetzelfde. In museum Villa Mondriaan staan in totaal 6 bijzondere stoelen en een even bijzondere lamp tentoongesteld, samen met een video waarin het productieproces wordt uitgelegd. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Dirk Vander Kooij.

10 mei t/m 30 juli 2017: Dutch Design: Cor Unum


Roderick Vos, MaMa Vase Tompouce (2016). Cor Unum: Contemporary Ceramics

Producten van Cor Unum: Contemporary Ceramics bevinden zich in de collecties van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch tot aan het MOMA in New York, in galeries en in designwinkels. In samenwerking met Nederlandse ontwerpers produceert en ontwikkelt het atelier vernieuwend keramisch design. In de Dutch Design-tentoonstelling toont Cor Unum keramiek met een knipoog. De spanning tussen kunst en innovatieve keramische ontwerpen wordt met humor opgezocht. Lees hier meer over de Dutch Design-tentoonstelling van Cor Unum.

17 september: Mondriaan Marathon

Op zondag 17 september gaat de 6e editie van Marathon Winterswijk van start. Deze editie staat in het teken van 100 jaar De Stijl en is omgedoopt tot de Mondriaan Marathon Nationaal Landschap Winterswijk. Er is een nieuwe route uitgestippeld door het schilderachtige Nationale Landschap rondom Winterswijk. De deelnemers doen daarbij plekken aan waar Piet Mondriaan graag kwam om te schilderen. De nadruk van het evenement ligt op genieten. Je maakt op een bijzondere manier kennis met de prachtige natuur en geniet onderweg van het mooie coulisselandschap, muziek en bijzondere rustpunten. Klinkt toch geweldig? Geef je hier op!

23 september: Mondriaan by Night

Op 23 september zal er een avond vol muziek, kunst en cultuur plaatsvinden in Winterswijk. Het hele dorp wordt omgetoverd tot een boogie-woogie paradijs, zoals Mondriaan dat gewaardeerd zou hebben.

2017: Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design: 100 jaar De Stijl’, een speciale route door Nederland. Villa Mondriaan is trotse partner van dit jubileumjaar en staat in 2017 helemaal in teken van De Stijl en de jonge moderne kunstenaars die zij daarmee inspireerden. Meer informatie hierover leest u op deze pagina.