nl
nl de en
Donderdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur
Tickets kopen

Boereninterieur met haard in de Achterhoek, 1890-1892, collectie G. Jolink en A. Joldersma

Boereninterieur met haard in de Achterhoek biedt een kijkje in het dagelijks leven van de laat 19e-eeuwse Achterhoeker. Dit tafereel onderscheidt zich door de werking van perspectief, schaduwen en uitgesproken kleuren. Lichtinval en dynamische, vlotte penseelstreken accentueren de handeling die de vrouw uitvoert. Het geheel is weergegeven vanaf ooghoogte, de lege stoelen staan richting de kijker gedraaid en nodigen uit om plaats te nemen in de behaaglijke woonkeuken. Boereninterieur met haard in de Achterhoek kan worden opgevat als een oefening in de werking van perspectief en licht-donker contrasten.

Mondriaan schilderde Boereninterieur met haard in de Achterhoek gedurende de laatste jaren dat hij in Winterswijk woonde circa 1890-1892. Het weergegeven interieur typeert de boerenstijl van de 19e eeuw, het zogenaamde ‘los hoes’, wat open huis betekent. Er wordt gedacht dat het in dit schilderij van Mondriaan ook gaat om een los hoes. In zo’n boerderij woonden bewoners en vee samen onder een dak, in dezelfde ruimte. De meeste losse huze verdwenen na de 19e eeuw, doordat er een muur geplaatst werd tussen het woongedeelte en het vee. Ook typerend voor de 19e eeuw is de klederdracht die de vrouw draagt. Kijk maar eens naar haar rok en jak; voor boerinnen was het combineren van twee kleuren gewoonlijk. Ook droegen vrouwen een mutsje, waarbij de versiering standsgebonden was.

Het schilderij Boereninterieur met haard in de Achterhoek is in oktober 2022 aangekocht door Gijs Jolink en Anjo Joldersma en door hen in langdurig bruikleen gegeven aan museum Villa Mondriaan.

Terug naar overzicht

Plan je bezoek

Reis naar Winterswijk

Villa Mondriaan Zonnebrink 4 7101 NC Winterswijk
Routeplanner

Openingstijden

24 okt t/m 5 mrt 2023 Donderdag t/m zondag 11:00-17:00 uur
Alle openingstijden

Tickets

Tickets zijn zowel online als bij de museumkassa verkrijgbaar.

Tickets kopen