nl
nl de en
Dinsdag t/m zondag geopend | 11:00 - 17:00 uur

Mondriaan Mini: Mondriaan en muziek

Een van de dingen waar Mondriaan door geïnspireerd raakte als hij kunst ging maken was muziek. Denk maar aan het laatste werk dat hij gemaakt heeft: de Victory Boogie Woogie, het schilderij dat je hieronder ziet.

De Boogiewoogie is een Amerikaanse muziekstijl. Klik hier maar eens om te horen hoe dat klonk. Mondriaan leerde de stijl kennen omdat hij in 1940 naar New York toe verhuisde door de 2e wereldoorlog. Mondriaan ging altijd al graag dansen, maar deze muziekstijl beviel hem des te meer. Daarom is hij aan de slag gegaan met dit laatste werk, dat nooit helemaal af is gekomen. De verschillende gekleurde vakjes moeten het ritme van de muziek voorstellen. Het is zo een afbeelding van de muziek geworden. De kleine blokjes stellen de korte tonen voor en de grotere blokken de langere tonen.

Maak je door te luisteren naar muziek andere dingen? Met deze opdracht ga je zelf eens kijken hoe je geïnspireerd kunt raken door muziek. Probeer deze opdracht dus ook zeker meerdere keren uit met verschillende soorten muziek.

Benodigdheden:

  • Muziek
  • Papier
  • Verf en kwasten
  • Potloden, krijtjes of stiften kunnen voor deze opdracht natuurlijk ook gebruikt worden.

Wat moet je doen?

1. Kies een muzieksoort uit om naar te luisteren. Het is juist leuk om ook naar andere muziek te luisteren dan je normaal doet, dus vraag ook vooral aan anderen thuis waar zij naar luisteren.

2. Ga aan de slag met je kunstwerk! Luister goed naar de muziek. Is het vrolijk of juist somber? Rustig of juist heel druk? Hard of zacht? Waar gaat de muziek over? Als je de muziek hoort komt er misschien gelijk al wel een plaatje in je hoofd, probeer die dan na te maken. Zo zijn hieronder drie voorbeelden te zien. De meest linkse is gemaakt met klassieke muziek, de middelste met Latijns-Amerikaanse muziek en de rechter met countrymuziek.

3. Als je je kunstwerk af hebt kun je dit nog een keer proberen met een heel ander soort muziek. Verandert hierdoor je schilderij? Teken je bijvoorbeeld op een andere manier? Gebruik je andere kleuren?

4. Zo kun je zelf zien hoe muziek jou beïnvloed.

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram.

Terug naar overzicht