nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

Maak Mondriaan mee

Bij ons in het museum kun je de kunst zien die Piet Mondriaan gemaakt heeft toen hij nog jong was. Dit waren vaak kunstwerken van landschappen. Later in zijn leven ging hij op een hele andere manier schilderen. Hij maakte zijn schilderwerken toen abstracter. Dat betekent dat er niet meer persé iets of iemand in het schilderij te herkennen was. Hieronder zie je hoe een aantal van deze werken eruitzien. Grote kans dat je die al wel herkent!

Om deze schilderijen te verzinnen heeft Mondriaan heel veel moeten experimenteren. In deze Mondriaan mini ga je een vergelijkbaar experiment doen. Je gaat namelijk je eigen Mondriaan kunstwerk maken.

Benodigdheden:

  • Papier (minimaal A4 maar het liefst groter)
  • Blokjes en balkjes, maar kijk ook vooral wat je in huis hebt. Bijvoorbeeld linialen, schriftjes, boeken en doosjes kunnen ook werken, zolang het maar de juiste vormen heeft. Dit worden de sjablonen die je gebruikt om je compositie te maken.
  • Potlood
  • Verf (Mondriaan gebruikte hiervoor alleen de primaire kleuren, rood, blauw en geel en zwart)

Wat moet je doen?

1. Zoek de sjablonen bij elkaar die je gaat gebruiken. Het is wel handig als deze een beetje plat zijn. Dan kun je ze namelijk nog over elkaar heen leggen.

2. Pak hier daarna je vel papier bij en leg de blokjes en latjes op verschillende manieren neer. Zo krijg je vakken van verschillende maten en vormen.

3. Als je tevreden bent met hoe de vormen liggen, kun je deze met je potlood over gaan trekken.

4. Nu de vormen van je schilderij vastliggen kun je gaan nadenken over kleur. Je kunt dezelfde kleuren gebruiken als Mondriaan en denk vooral ook na over de stukken die je wit laat.

5. Ben je tevreden? Dan heb je je eigen Mondriaankunstwerk gemaakt!

Is je kunstwerk af? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram!

Terug naar overzicht