nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

Kunstgeschiedeniscursus ‘Heimat’ door Maria Driessen

In dit jubileumjaar blikken we vooruit op de toekomst van de moderne en hedendaagse kunst. Zes jonge kunstenaars reflecteren in de tentoonstelling HEIMAT | Jong en Veelbelovend op het thema ‘geboortegrond’ en het erfgoed van Mondriaan. In de jaarlijkse kunstgeschiedeniscursus kijken we ook terug naar de geschiedenis van dit onderwerp: dit jaar belicht Maria Driessen de complexiteit van het thema Heimat elke week vanuit een ander standpunt.

Geef je snel op via info@villamondriaan.nl!

Beeld: Bartholomeus van der Helst, Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Münster, 1648. Rijksmuseum.

De strijd van Nederland tegen de Spanjaarden, het nationale volkslied of de toenemende interesse voor de werken van Rembrandt: het thema Heimat kan ook politiek worden benaderd. Zo is er in de 19e eeuw sprake van een groeiend nationalisme in veel Europese landen. Men kijkt naar het eigen verleden en poetst dat op om groter en belangrijker te zijn. In Nederland zie je dat in deze periode de belangstelling voor de schilders uit de 17e eeuw enorm toeneemt en het Nederlandse volkslied ontstaat. Taferelen uit het verleden, zoals de Tachtigjarige Oorlog, worden onderwerp van schilderijen. Om de eigen ideologie te ondersteunen, gebruiken totalitaire regimes in de 20e eeuw kunst en erfgoed.

Heimat kan ook zachter en persoonlijker worden benaderd vanuit een liefde of gevoelsmatige verbinding met een stuk grond, huis, voorwerp of medebewoners zoals we in het werk van Mondriaan terug kunnen zien. Doe dit jaar ook mee en kom thuis als echte kunsthistoricus!

Data
De cursus vindt vier weken lang plaats op dinsdagavond van 19:30-21:30 uur. De dinsdagen zijn 7 november, 14 november, 21 november en 28 november 2023.

Kosten
Gehele cursus – €95 per persoon
Gehele cursus (Vrienden en vrijwilligers) – €85 per persoon

Opgeven
Opgeven kan via info@villamondriaan.nl of telefonisch via 0543-515400.

 

Terug naar overzicht