nl
nl de en
Deze week t/m vrijdag gesloten | Zaterdag weer geopend!
Tickets kopen

Kom je verdiepen in de Amsterdamse Joffers

Elke dinsdagavond van oktober 2022 staat het bij museum Villa Mondriaan in teken van de kunstgeschiedeniscursus over de Amsterdamse Joffers. De bijeenkomsten zullen op 4, 11, 18 en 25 oktober van 19:30 tot 21:30 plaatsvinden bij museum Villa Mondriaan.

Van 1 oktober tot en met 26 februari is in museum Villa Mondriaan de tentoonstelling de Amsterdamse Joffers te zien. Hierin worden werken van de Amsterdamse kunstenaressen geëxposeerd waardoor zij een podium en de erkenning krijgen die ze in hun tijd weinig kregen. De Joffers studeerden bijna allemaal aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze elkaar leerden kennen. Ook kwamen ze Piet Mondriaan hier wel eens tegen, een aantal van de Joffers studeerde namelijk tegelijk met Mondriaan aan de academie.

De Amsterdamse Joffers Lizzy Ansingh, Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema, Ans van den Berg, Jacoba Surie, Nelly Bodenheim, Betsy Westendorp-Osieck en Jo Bauer-Stumpff ontwikkelden elk hun eigen stijl, wat een van de inhoudspunten is van de bijeenkomsten in oktober. Ook zal er worden ingegaan op tijdgenoten van de Amsterdamse kunstenaressen, zoals George Breitner, Isaac Israëls, Sientje Mesdag-Van Houten, Thérèse Schwartze, Henriëtte Ronner-Knip en Suze Robertson.

Een ander interessant punt is het opkomende feminisme in de 20e eeuw. De Amsterdamse Joffers onderscheidden zich door als vrouwengroep gezamenlijk te exposeren in een door mannen gedomineerde kunstwereld. De Joffers hadden succesvolle carrières waarmee ze hun eigen kost verdienden met het maken van kunst, wat in hun tijd voor vrouwen uitzonderlijk was. In de cursus komt het onderwerp feminisme aan bod door in discussie te stellen of de Amsterdamse Joffers feministisch waren, hierbij wordt ook ingegaan op hun kunst. Nog een interessante kwestie: de meeste Joffers bleven ongehuwd. Was dat een bewuste keuze om te kunnen blijven werken als beeldend kunstenares?

Dit en meer in de kunstgeschiedeniscursussen van 4, 11, 18 en 25 oktober! Aanmelden kan via info@villamondriaan.nl
Locatie: museum Villa Mondriaan, vergaderzaal Jan van der Ploeg
Cursusleider: Maria Driessen
Kosten: €95,-
Kosten voor vrijwilligers en vrienden van het museum: €85,-

Terug naar overzicht