nl
nl de en
Dinsdag t/m zondag geopend | 11:00 - 17:00 uur

Mondriaan Mini: Horizon

Deze zomer is bij Museum Villa Mondriaan de tijdelijke tentoonstelling Horizon te zien. Een van de kunstenaars die hierin te zien is, is Paul Kooiker. Hij heeft een tentoonstelling gemaakt waarin allerlei afbeeldingen bij elkaar gezocht zijn om zo één geheel te maken. Het onderwerp van de tentoonstelling is eieren. Foto’s hiervan zijn door de hele tentoonstelling heen te zien. Bij de eieren zijn allemaal andere abeeldingen opgehangen die in eerste instantie misschien weinig met eieren te maken hebben. Daarom heet de tentoonstelling Eggs and Rarities, of eieren en zeldzame objecten

Ga hier nu ook zelf mee aan de slag! Je hoeft hiervoor niet zelf te fotograferen, maar kan gewoon al bestaande plaatjes gebruiken. Hiermee gaan we zelf een collage maken met in de schijnwerper: het ei.

Benodigdheden:

  • Plaatjes van Eieren. Deze kan je zelf op internet zoeken en uitprinten.
  • Tijdschriften of kranten die je thuis hebt liggen maar ook restjes van papier die je nog over hebt.
  • Een papier (zo groot of klein als je zelf wilt) waar je collage op geplakt kan worden
  • Lijm
  • Schaar

Wat moet je doen?

1. Begin je collage met het maken van een horizon, waarop de rest van de collage zich gaat afspelen. Een horizon is de lijn tussen de lucht en de grond, zo ver weg als je kunt zien. Zo kun je je eigen collage van een landschap maken. Dit hoeft alleen niet een realistisch landschap te worden. Zo moet natuurlijk je ei erin verstopt worden maar ook deze “gekke objecten”.

2. Daarna kun je afbeeldingen uitzoeken waarvan jij vindt dat ze passen bij elkaar. Deze afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld hetzelfde onderwerp hebben, dezelfde kleuren of vormen. Maar misschien vindt je het juist wel heel leuk om hele verschillende plaatjes te gebruiken. Knip allerlei dingen uit dan kun je altijd nog kijken hoe je ze kunt gebruiken. Een voorbeeld van hoe je dit zou kunnen doen, is door allerlei plaatjes uit te zoeken waarbij jij herinnerd wordt aan de lente. Deze passen dan bij elkaar doordat ze hetzelfde onderwerp hebben. Jouw collage wordt dan een lentelandschap.

3. Als je al je plaatjes en je ei verzameld hebt kun je hier een collage van maken. Het is handig om eerst alleen de plaatjes neer te leggen en nog niet te plakken. Dan kun je eerst eens uitzoeken hoe je het mooist vindt liggen. Je hoeft hier dan ook niet in een keer alles op de goede manier neer te leggen. Het is goed om eerst je plaatjes op allerlei verschillende manieren neer te leggen en te kijken wat het mooist is.

4. Als je tevreden bent over hoe het eruitziet plak je het op je papier en heb je je eigen verzameling van zeldzaamheden gemaakt.

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram.

Terug naar overzicht