nl
nl de en
Dinsdag tot en met zondag geopend | 11:00 – 17:00 uur

Mondriaan Mini: Abstractie

Toen Mondriaan begon met schilderen was het nog heel erg in de mode om figuratief te schilderen. Dit betekent dat je dingen schildert zoals ze er ook echt uitzien. Zo heeft Mondriaan dus ook leren schilderen. Maar dit was niet echt zijn stijl. Hij ging dus heel veel experimenteren om zijn eigen stijl te kunnen vinden. Hiervoor ging hij steeds abstracter werk maken. Een abstract kunstwerk is een kunstwerk waarvan je zo niet kunt zien wat erop staat. Het gaat bij deze schilderijen veel meer om het gevoel dat je erbij kunt krijgen. Abstracte werken zijn dus vaak op helemaal niets in de werkelijkheid gebaseerd zijn, maar kleuren en vormen die de kunstenaar goed bij elkaar vind passen. Voordat kunstenaars helemaal abstract gingen werken gingen zij vaak al abstraheren. Dit hield in dat het werk minder gedetaileerd werd, maar dat je nog wel vaag kon zien wat het object oorspronkelijk was.

Deze verandering ging bij Mondriaan niet van de ene op de andere dag, maar zijn werken werden juist steeds iets abstracter. Die ontwikkeling kun je in de werken hieronder zien.

In deze oefening ga jij zelf ook proberen een abstract schilderij te maken. Hiervoor ga je meerdere werken maken die steeds iets minder details hebben. Bij het eerste schilderij kun je dus nog heel goed zijn wat het is en bij de laatste niet meer.

Benodigdheden:

  • Papier
  • Verf
  • Kwasten
  • Potlood

Wat te doen?

1. Kies een plaatje uit dat je leuk vindt om te schilderen. Voor deze oefening zal je dit plaatje meerdere keren moeten schilderen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van vroege werken van Mondriaan die je zou kunnen gebruiken. Mocht je iets anders willen gebruiken mag dat natuurlijk ook altijd!

2. Op het eerste vel schilder je het werk net zoals het origineel. Deze is dus nog heel figuratief. Hier schilder je precies wat je ziet.

3. Het tweede werk ga je al iets abstraheren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je eerste werk op te hangen. Loop daarna een stuk achteruit en kijk door je wimpers naar het werk. Als het goed is vervagen de vormen van je werk op deze manier een beetje. Zie je nu een ander beeld? Maak wat je zo ziet je tweede werk. Als je hier met verf werkt kun je hier ook de verschillende lijnen en kleuren met je kwast in elkaar over kunnen laten lopen.

4. Je derde werk zal volledig abstract worden. Hier ga je dus alleen met horizontale en verticale lijnen aan de slag. Je kunt hier dus niet meer zien wat je in eerste werk gemaakt hebt.

En welke vind jij het mooist? Heb jij liever figuratieve of abstracte kunstwerken?

Ben je tevreden over het resultaat? Deel deze dan met ons op Facebook of Instagram.

Terug naar overzicht